SEGRE

SUCCESSOS EXPLOSIUS

Els Tedax dels Mossos desactiven 492 projectils des del 2019 a Lleida

A l'entorn del 80% són de la Guerra Civil i els porten a graveres per destruir-los || El Segrià, les Garrigues i la Noguera són les comarques on més n'apareixen

Desactiven 492 projectils des del 2019 a Ponent

Unitat dels Tedax dels Mossos d'Esquadra a LleidaAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’1 d’abril del 1939 va acabar la Guerra Civil. Vuitanta-dos anys després, els tècnics especialistes en desactivació d’artefactes explosius dels Mossos d’Esquadra, coneguts com Tedax, continuen desactivant projectils i granades de mà o de morter que ciutadans descobreixen després de dècades ocults en camps, camins, immobles o boscos.

A les comarques de Lleida, els artefactes de la Guerra suposen aproximadament el 80% dels projectils que els Tedax desactiven. Des de l’any 2019, n’han localitzat 492, dels quals 243 van ser el 2019, 186 el 2020 i 63 entre gener i abril d’aquest any.

“Un 65% són material d’artilleria, un 20% granades de mà i un 15% granades de morter”, explica el Jordi, un dels deu agents dels Tedax de Lleida. Les altres unitats són al complex d’Egara (Sabadell), Girona i Salou.

“Pràcticament recollim tots els artefactes i els portem a graveres per destruir-los. Allà comptem amb una ambulància de suport avançat, perquè qualsevol accident podria suposar ferides incompatibles amb la vida; i amb els Bombers, per evitar qualsevol incendi”, afirma l’agent.

Tanmateix, si detecten el mínim risc que el projectil pugui esclatar durant el trasllat, la detonació es fa al lloc. “Això, per exemple, va passar a Cervera el març de l’any 2016. Va aparèixer una bomba durant les obres de construcció d’un supermercat. Vam haver de desallotjar els veïns en un operatiu que es va allargar més de deu hores. Hem de treballar amb la màxima seguretat”. Tot i això, els Tedax fan altres serveis. Aquest any la unitat de Lleida ja han portat a terme 79 actuacions. El 2020 van ser 242 i el 2019, 184.

En aquest sentit, no només actuen a la província de Lleida, sinó també en molts altres punts de Catalunya. Així doncs, per exemple, van ser a la casa d’Alcanar en la qual jihadistes van preparar els atemptats de Barcelona i Cambrils. També formen part de dispositius de seguretat d’autoritats o de grans infraestructures com ara aeroports, i actuen quan hi ha amenaces de bomba.

Per fer-ho, compten amb material d’última tecnologia, com ara un vehicle de desactivació remot, equips de radiografia o de visió nocturna i vestits de protecció blindats.

Dos Tedax de la unitat de Lleida mostren alguns dels projectils trobats en els últims anys.

Dos Tedax de la unitat de Lleida mostren alguns dels projectils trobats en els últims anys.AMADO FORROLLA

tracking