SEGRE

ESNOTICIA

Salut avala que l'oci nocturn reobri aviat, encara que no aquest cap de setmana

L'oci nocturn no obrirà aquest cap de setmana, però ho farà aviat gràcies a la bona evolució de la Covid. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar que cal concretar com ha d'obrir i, llavors, anunciaran la data. Precisament, avui entren en vigor les noves mesures i l'hostaleria ja pot tancar a la 1.00 des d'aquesta matinada passada.

Discoteques i locals de lleure com aquestes de Lloret de Mar es veuen obligats a tancar.

Discoteques i locals de lleure com aquestes de Lloret de Mar es veuen obligats a tancar.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les discoteques i els pubs no obriran aquest cap de setmana, però sí que ho faran aviat gràcies a la bona evolució de la Covid. Així ho va anunciar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va apostar per “donar aire a la joventut i anar normalitzant la situació de la ciutadania en general, a més que l’oci nocturn porta un any tancat”. “Obrirem aquest cap de setmana? No. En quina data? Quan ho tinguem tot tancat ho anunciarem des del Govern. Aquesta és la nostra voluntat”, va afirmar el conseller. En aquest sentit, va explicar que “tenim una reunió agendada per concretar quan reobrirà i en quines condicions”.

Argimon va recordar que el Procicat ja va aprovar un pla sectorial, però que ara s’han d’especificar els detalls. Respecte al document sobre aquest sector aprovat al Consell Interterritorial de Salut, entre Sanitat i les autonomies, el conseller va assenyalar que “es van plantejar uns indicadors per a l’obertura i nosaltres [Catalunya] estem bé tant en les taxes epidemiològiques com en les assistencials, per la qual cosa aquest no és el problema”.

Aquest document estableix que les discoteques i pubs puguin obrir a les autonomies amb un risc baix (menys de 50 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies) fins a les 3.00 i amb la meitat de l’aforament; mentre que les que tenen un risc mitjà (que és la situació de Catalunya, amb menys de 150 casos), poden fer-ho fins a les 2.00 hores i amb un terç de l’aforament. Argimon va dir que va votar en contra del document “per la forma” i no pel fons, ja que es va donar poc temps per estudiar-lo.

Argimon va dir que ara treballaran per concretar com i quan podrà obrir l’oci nocturn

D’altra banda, avui entren en vigor les noves mesures que permeten a l’hostaleria i als actes culturals tancar a la 1.00, mesura que ja s’ha pogut aplicar des d’aquesta passada matinada. També s’amplia l’aforament a diversos sectors.

Ambulatoris de Lleida ja criden a vacunar a partir dels 40 anys 

Alguns equips d’Atenció Primària de la província de Lleida ja estan cridant a vacunar a tota la franja d’edat de 40 a 49 anys, encara que en principi dimecres Salut va obrir les cites per als de 45 a 49. Així, Belianes, ha enviat un eBando als veïns explicant que els d’aquesta franja d’edat ja poden demanar cita. De fet, també es permet sol·licitar hora als CAP.

Així mateix, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar ahir que si el ritme de l’arribada de vacunes es manté, es podrà començar amb els menors de 40 anys “d’aquí a setmanes”, però encara no s’ha decidit si s’obrirà la vacunació de cop a tota la població de 16 a 39 anys, ja que per logística és més fàcil començar des dels més grans. D’altra banda, va explicar que s’ha avançat la vacunació a les persones menors de 50 anys “perquè quan un grup arriba al 60% en primeres dosis [en aquest cas dels de 50 a 59 anys] costa més que s’hi apuntin, per la qual cosa hi ha cites disponibles.

La vacunació a menors de 40 anys, d’aquí a setmanes i per edats començant pels més grans

Sobre si l’estiu pot perjudicar la vacunació per les vacances, Cabezas va recordar que la segona dosi de Pfizer pot retardar-se dels 21 als 42 dies, “però si ja toca vacunar-se, recomanem que es faci”. Finalment, entre el 87 i el 90% de personal essencial menor de 60 anys amb la primera dosi d’AstraZeneca elegeix aquesta com a segona i no Pfizer.

El pla per immunitzar els adolescents encara s’ha de decidir

La vacunació als adolescents de 12 a 15 anys ha generat polèmica després que l’Agència Europea del Medicament donés llum verda a administrar-los la de Pfizer, ja que membres de la comunitat científica i l’OMS demanen que es destinin aquestes vacunes als països pobres que tenen cobertures vacunals molt baixes. Precisament, aquesta és la posició que defensa el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. “La vacunació ha de ser global, ja que pensar només en nosaltres no erradicarà la malaltia”, va assenyalar. No obstant, va dir que “l’estratègia per vacunar els nens serà conjunta de la Unió Europea, ja que és la que compra les vacunes”. Sobre això, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va dir que encara no s’ha acordat, però que sí que primer s’immunitzarà els menors amb patologies de risc. 

En cas que es decideixi vacunar-los, que seria a partir del setembre, Argimon va indicar que la “lògica” és que es faci als centres educatius, tal com va anunciar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Per la seua banda, la ministra d’educació, Isabel Celaá, va precisar que es vacunarà als col·legis si Sanitat ho aprova i va posar en dubte que es permeti anar sense mascareta als patis.

tracking