SEGRE

LLEIDA

Els metges dels CAP denuncien massa burocràcia

Ocupa el 30% del seu temps, i més de la meitat han patit angoixa per la Covid

Salut ha augmentat l’espai en alguns CAP amb mòduls.

Salut ha augmentat l’espai en alguns CAP amb mòduls.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 75% dels metges de família afirmen estar fent sobretot tasques administratives i burocràtiques, segons una enquesta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) entre un miler de professionals, uns 150 de Lleida. Partint dels resultats, la CAMFiC ha elaborat un document amb quinze punts per tal de transformar l’Atenció Primària.

Entre aquests figura la necessitat de treure burocràcia als sanitaris i per això proposa la creació de la figura del gestor de salut, que ofereixi resposta a l’usuari i permeti alliberar el sanitari d’unes tasques que ocupen el 30% del seu temps. També demanen que puguin gestionar ells mateixos la seua agenda i tenir més comunicació amb la població, i el 42% creu que la meitat de les visites haurien de ser presencials.

La Societat de Medicina Familiar creu que es necessiten nutricionistes, fisioterapeutes i psicòlegs

En clau econòmica, l’entitat reclama un reconeixement de la resolució de cada centre fugint de l’actual sistema de cartera de serveis i compensant les innovacions, així com millores en les condicions laborals per evitar la fuga de professionals.

La CAMFiC afirma, d’altra banda, que també es necessiten nous perfils professionals com nutricionistes, fisioterapeutes i psicòlegs.

Els resultats de l’enquesta revelen que un 58% dels participants han patit angoixa durant la pandèmia i el mateix percentatge ha sentit falta d’organització i coordinació. El 67% assegura que l’equip de treball li ha transmès la força necessària per tirar endavant i un 60% s’ha sentit professionalment fort. A més, un 83% creu que ha malgastat el seu temps en baixes laborals i altres tasques burocràtiques.

Preguntats sobre si creuen que a deu anys vista l’Atenció Primària serà millor que ara, un 52% creu que no serà així. Els metges enquestats estan en un 80% d’acord que cal impulsar la telemedicina i el telemonitoratge, i un 92% considera que s’han d’establir mecanismes per possibilitar la concertació per part de la Primària de proves complementàries i primeres visites d’atenció hospitalària. Finalment, un 78% afirma que els centres haurien de tenir autonomia de gestió econòmica i de recursos humans.

tracking