SEGRE

ENSENYAMENT DIRECTRIUS

Repetir curs, excepcional, i títol de batxillerat amb un suspens

Projecte del ministeri amb un màxim de 2 repeticions a primària i ESO i accés més fàcil a la selectivitat || La conselleria d'Educació comparteix aquest model

Alumnes de Lleida a les proves de selectivitat la passada setmana.

Alumnes de Lleida a les proves de selectivitat la passada setmana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Repetir curs serà excepcional, no podrà fer-se més de dos vegades entre primària i ESO i, a més, a batxillerat es podrà obtenir el títol i presentar-se a la selectivitat amb una assignatura suspesa, cosa que ara és inviable. Aquest és a grans trets el resum de l’esborrany del reial decret per regular el curs vinent entregat pel ministeri d’Educació a les comunitats, i la filosofia del qual comparteix el departament d’Educació de la Generalitat.

En educació primària, assenyala que els centres podran elaborar programes de reforç o d’enriquiment curricular que permetin millorar el nivell competencial de l’alumnat que ho necessiti. Per passar de curs, l’equip docent adoptarà les decisions de manera col·legiada i permetrà fer-ho amb suspensos si estima que els aprenentatges que no s’haguessin assolit no impedeixen a l’alumne seguir amb aprofitament la seua formació.

Educació diu que cal vincular els aprenentatges a “diferents situacions” i “no només memoritzar-los”

De fet, l’esborrany indica que els alumnes només podran repetir un màxim de dos vegades en tota l’educació obligatòria, cosa que inclou primària i ESO, a les quals excepcionalment podrà sumar-se un any més a quart d’ESO. En aquesta etapa, encara que de forma general es mantindrà la promoció de curs amb un o dos suspensos, aquesta proposta va més enllà i indica que les administracions educatives podran establir directrius per als equips docents responsables de les avaluacions i que, en cap cas, el número o la combinació de matèries o àmbits no superats no pugui ser “l’única circumstància a tenir en compte en la decisió sobre la promoció”. És a dir, que serà possible passar de curs amb diverses matèries suspeses. L’esborrany del decret insisteix que s’ha d’evitar la repetició, ja que la taxa d’alumnes repetidors menors de quinze anys a Espanya és del 29 per cent, i en el conjunt de l’OCDE, de l’11%

El que es fa és reforçar encara més la limitació ja vigent per repetir a primària i secundària obligatòria i va un pas més enllà a batxillerat al permetre que l’alumne pugui aconseguir el títol i fer la selectivitat amb un suspens. Com a condicions, fixa que la mitjana de totes les notes ha de superar el 5, que s’hagi presentat a tots els exàmens i que l’equip docent consideri que ha assolit les competències.

Un portaveu del departament d’Educació de la Generalitat va assenyalar que, encara que aquest és un desplegament de la Lomloe (la llei orgànica que depèn de l’Estat), “en general compartim la filosofia de fons”. “Posa l’accent en un procés d’avaluació centrat en la valoració de la competència, la maduresa, els objectius de l’etapa o les condicions per continuar formant-se”, va indicar.

Va afegir que “s’ajusta més al nostre model de valorar i avaluar l’alumnat a través de diferents processos que posin en joc els aprenentatges vinculats a diferents situacions on fa falta aplicar-los, i no només memoritzar-los”. A més, va considerar que les juntes d’avaluació “han de poder sortir de l’encotillament i posar en relleu el que és fonamental de l’aprenentatge de l’alumnat, de la seua capacitat per aplicar-ho a situacions reals i seguir formant-se”.

En canvi, el Partit Popular i comunitats on governa el rebutgen. “És com donar d’alta malalts sense curar”, va afirmar Pablo Casado.

tracking