SEGRE

ESNOTICIA

Argimon avisa que l'augment del nombre de casos desborda els CAP en plena vacunació

El conseller afirma que els professionals estan molt tensats i que dimarts van fer els 2.000 tests, deu vegades més que fa dos setmanes || Protesta a l'Atenció Primària per reclamar més recursos

Protesta ahir a l’Atenció Primària als ambulatoris de rambla Ferran, a l’esquerra, i de Tàrrega, a la dreta.

Protesta ahir a l’Atenció Primària als ambulatoris de rambla Ferran, a l’esquerra, i de Tàrrega, a la dreta.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va alertar ahir que l’augment de contagis de la Covid, bàsicament entre joves i a l’àrea metropolitana de Barcelona, està repercutint en l’Atenció Primària, els equips de la qual doblen torns per portar a terme la campanya de vacunació.

“La tendència està agafant una forma d’onada: dimarts vam tenir més casos que dilluns i avui [ahir] en tindrem més que demà [avui]”, va afirmar Argimon, que va detallar que dimarts s’estima que hi va haver més de 5.000 casos positius a Catalunya, com dilluns, dels quals 2.000 es van detectar amb tests d’antígens en persones simptomàtiques, una xifra 10 vegades superior a fa dos setmanes.

“Dimarts vam fer 20.000 atencions per la Covid. Qui atén als Centres de Primària són persones que també vacunen i que en molts casos doblen torns. S’ha de comprendre que o vacunem o diagnostiquem, però tot no podrà ser”, va advertir. I el mateix va dir sobre la possibilitat de reobrir consultoris locals. “Tot no ho podem fer”, va insistir.

El departament està monitorant si aquesta afectació assistencial pot limitar la capacitat de poder vacunar. Aquest seria l’únic element que podria comportar una marxa enrere en la reobertura, però Argimon va dir que espera que no calgui.

Precisament, desenes d’entitats socials i veïnals, professionals, sindicats i forces polítiques convocats per Marea Blanca van organitzar ahir més de quaranta accions a Catalunya al davant dels ambulatoris, una desena a Lleida, per reivindicar un sistema de sanitat “públic, universal i de qualitat” i més recursos per a l’Atenció Primària.

Entre les reivindicacions, exigeixen que es recuperin les visites presencials, així com el metge i la infermera de referència, un redimensionament dels equips en funció de la demanda, dotar de més poder de decisió els professionals, una millora dels equips tecnològics i que Salut destini el 25 per cent del pressupost als CAP. Les entitats creuen que la Primària ha estat la més afectada en la pandèmia.

Protesta ahir a l’Atenció Primària als ambulatoris de rambla Ferran, a l’esquerra, i de Tàrrega, a la dreta.

Protesta ahir a l’Atenció Primària als ambulatoris de rambla Ferran, a l’esquerra, i de Tàrrega, a la dreta.GERARD HOYAS

tracking