SEGRE

EMERGÈNCIES FOCS

Calcinades 150 hectàrees en dos setmanes, el triple que en tota la campanya del 2020

El sud del Segrià i el de les Garrigues, la cara sud del Montsec i l'entorn de Rialb són les zones que més preocupen || Crida a extremar les precaucions per evitar riscos d'incendis forestals

Ahir va tenir lloc la primera reunió de coordinació de la campanya forestal a Lleida.

Ahir va tenir lloc la primera reunió de coordinació de la campanya forestal a Lleida.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya forestal de l’estiu va començar el 15 de juny i, en tot just dues setmanes, ja s’han calcinat més de 150 hectàrees a les comarques de Lleida, la qual cosa és més del triple de la superfície afectada en tota la campanya del 2020 –fins al 15 de setembre– a la província, amb 44,05 hectàrees cremades a Lleida. A tot Catalunya van ser 90 hectàrees, segons l’informe dels Agents Rurals.

L’any 2020 va ser atípic, amb el risc d’incendi més baix dels últims anys a causa de les bones condicions meteorològiques i les pluges acumulades, cosa que contrasta amb el d’aquest any i preocupa els Bombers de la Generalitat. Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil a Lleida van alertar ahir de l’elevat risc d’incendis que preveuen per a aquest estiu durant la primera reunió de coordinació operativa.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, que va presidir la reunió, va reclamar a la ciutadania la “màxima responsabilitat a l’hora de respectar totes les mesures de precaució” per evitar incendis a causa de la sequera acumulada i les altes temperatures previstes per als propers dos mesos. El sud del Segrià i el de les Garrigues, la cara sud del Montsec i l’entorn de Rialb presenten uns índexs de sequera superiors als de l’any passat i són les zones que més preocupen.

A més, s’ha detectat més afluència de persones al medi natural. I és que gran part dels focs tenen en el seu origen l’activitat humana.

En aquest sentit, el cap dels Agents Rurals, Llorenç Ricou, va explicar que la majoria han estat causats per cremes agrícoles que no complien la normativa però també per accidents o negligències. 

La majoria de focs són causats per l’activitat humana, siguin accidents o negligències

Els dos incendis més grans fins a la data han estat per alguna d’aquestes causes: el camió que va causar 41 focs amb 80 hectàrees afectades a la Noguera i la burilla encesa que van llançar a la carretera N-230 i que va provocar un foc que va cremar 55,4 hectàrees a Alfarràs i 31,5 més a Aragó.

Per la seua part, el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà, va explicar que compten amb 300 bombers funcionaris, al voltant de 700 bombers voluntaris i 70 auxiliars forestals contractats.

Reiteren que el nou parc de Seròs “és una prioritat”

El delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, i la directora dels serveis territorials d’Interior, Montserrat Meseguer, van reiterar que la construcció d’un nou parc de bombers voluntaris a Seròs “és una prioritat”, encara que van admetre que s’està demorant per culpa de la tramitació. Val a recordar que diumenge de la setmana passada es va esfondrar parcialment una casa contigua, la qual cosa va provocar l’aparició de noves esquerdes al parc, que fa sis anys que està apuntalat.

Es tracta d’un punt estratègic perquè dóna cobertura a tot el Baix Segre. Jordi Solà va explicar que “dimecres hi va haver una nova inspecció per part de tècnics i esperem la valoració que en facin”. De moment s’ha decidit no desallotjar-lo. 

D’altra banda, pel que fa a la polèmica de la revocació de desenes de voluntaris, el cap d’Emergències de Lleida va assegurar que “es tracta de persones que no tenien activitat, per la qual cosa no estaven ajudant. S’agraeix el seu servei, però el cos de Bombers necessita voluntaris que estiguin disponibles amb un sistema d’activació àgil”.

tracking