SEGRE

LLEIDA

Argimon afirma que la cinquena onada va a la baixa al disminuir els casos

La variant delta fa que per a la immunitat de grup es necessiti més d'un 85% d'immunitzats || Més joves hospitalitzats però menys dies ingressats

Una infermera pren una mostra per fer una PCR.

Més de 300 ingressats per Covid a les UCIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar ahir que la cinquena onada de la pandèmia –la sisena a Lleida– va actualment “a la baixa” a Catalunya i va manifestar que espera que es pugui tornar a la normalitat ben aviat. En la sessió de control al Govern al ple del Parlament d’ahir, el conseller va dir que des del Govern pensaven que cap al 15 de juliol “es tindria el repunt sota control” i reconeix que aquestes estimacions no s’han produït, després d’haver-se disparat els contagis en les últimes setmanes.

Per la seua part, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va reconèixer ahir que la nova variant fa que el percentatge d’immunitzats per aconseguir la immunitat de grup pugi del 70% a entre un 85% i un 90%.

En aquest sentit, Cabezas va fer una crida a “limitar les interaccions socials i a reduir-les a la bombolla ampliada”. Així mateix, va assenyalar que la variant delta té un període d’incubació més curt que l’alfa, més temps de contagi i més transmissibilitat.

També va indicar que “la cinquena onada és la que té més joves hospitalitzats”, nou anys menys de mitjana si es compara amb la quarta.

Així, un 31% de les persones hospitalitzades són menors de 40 anys davant d’un 10% de l’onada anterior. Aquesta onada també té una mitjana de menys dies per hospitalització al tractar-se d’un perfil més jove.

Així mateix, la secretària de Salut Pública també va detallar que dels 487 ingressats en cures intensives, el 73,5% no estan vacunats; el 12,9% ho estan parcialment i el 13,5% tenen la pauta completa.

Un 31% dels hospitalitzats són menors de 40 anys davant un 10% de l’onada anterior

Ahir es van detectar 287 nous casos a la província, la majoria a la regió sanitària de Lleida (239). Al seu torn, el número d’hospitalitzats i els indicadors epidemiològics van a la baixa i ahir no es va comptabilitzar cap defunció. A Lleida es van registrar 2 ingressats menys (37) mentre que a la regió del Pirineu i Aran es va donar d’alta 3 persones i en queden 10 d’ingressades. També va baixar el risc de rebrot tant al pla com al Pirineu.

Així ho va dir durant la seua visita al pavelló Onze de Setembre, el principal centre de vacunació de Lleida, amb la delegada de Salut, Divina Farreny; la tinent d’alcalde de Salut de la Paeria, Montse Pifarré; i el president del col·legi de metges de Lleida, Ramon Mur. Aquest va dir que la situació als hospitals no és tan greu, però va reconèixer que “de tots els escenaris previstos, estem en un dels pitjors”. Tant Porté com Mur van assegurar “no haver notat” el descens de casos anunciat pel conseller Argimon.

Ajornen consultes a crònics per la falta de personal L’augment de casos i la manca de personal a causa de les vacances o que s’han encomanat ha provocat que s’estiguin ajornant consultes a pacients crònics a l’Atenció Primària. Així ho va assegurar la presidenta del col·legi d’infermeres de Lleida, Mercè Porté, que va admetre que “a l’Atenció Primària estem fatal, havíem reprès aquestes consultes però per la falta de personal s’han posposat per prioritzar l’atenció Covid”.

tracking