SEGRE

LLEIDA

L'Arnau suspèn visites per la pujada d'ingressos i preveu tres setmanes "complicades"

La gerència de l'ICS a Lleida no descarta centrar-se en casos urgents i alguns especialistes reforcen l'atenció als 45 pacients || Ja són setze els crítics i un adolescent de 10 a 19 anys, en planta

Imatge d’arxiu de l’UCI de l’hospital Arnau de Vilanova.

Imatge d’arxiu de l’UCI de l’hospital Arnau de Vilanova.ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Ramon Sentís, va afirmar ahir que “preveiem entre dos i tres setmanes complicades a pel que fa als ingressos per la Covid” a l’hospital Arnau de Vilanova, després d’una pujada “important” en els últims dies, i no va descartar fer només activitat urgent i ajornable, com ha ordenat el CatSalut en centres de la resta de Catalunya. L’objectiu és preservar les vacances dels sanitaris i poder atendre l’alta demanda.

En declaracions a aquest diari i a RAC1, Sentiu va recordar que aquesta setmana s’han tornat a suspendre operacions no urgents “que es poden ajornar per quan estiguem més descansats de cara al setembre i a l’octubre”, però que també s’han desprogramat algunes consultes externes “perquè professionals puguin aportar activitat en la planta d’hospitalització i d’UCI, on tenim 45 malalts amb Covid”. Malgrat tot, va afirmar que aquesta xifra es troba “lluny” de l’onada del mes de juliol de l’any passat.

Com ja va explicar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, Lleida encara no ha arribat al pic de contagis i, sobre això, el gerent va destacar que “tenim indicadors que van amb un retard de 7 a 10 dies respecte a l’àrea metropolitana de Barcelona i ara comencem a tenir tensió”.

I és que en una setmana els ingressats s’han duplicat i ahir hi havia 16 persones a l’UCI, set més que divendres. A causa del gran nombre de contagis entre la gent jove, ahir hi havia un adolescent de 10 a 19 anys hospitalitzat en planta.

Sentiu va deixar clar que l’última mesura que voldrien aplicar és alterar les vacances dels sanitaris, però va reconèixer que “en les properes setmanes necessitarem personal addicional i ara anem justos d’infermeria i ens costa cobrir els caps de setmana”.

Respecte a Catalunya, ahir hi havia 480 persones a les UCI (+22) i el 2.015 en planta (-13) i la directora gerent de l’ICS, Yolanda Lejardi, va confiar que al setembre es pugui recuperar l’activitat no urgent, encara que va detallar que “no es desprograma de forma igual a tot el país”.

Dubtes sobre la tercera dosi

D’altra banda i pel que fa a la tercera dosi de la vacuna que va anunciar el ministeri de Sanitat, Lejardi va dir que de moment caldrà esperar les indicacions de l’Agència Europa de Medicaments (EMA).

Salut no vol alterar les vacances, però ofereix dies i pagar si s’anul·len

Especialistes de l’hospital Arnau de Vilanova van explicar ahir que si ara renuncien a les seues vacances davant de l’impacte de la sisena onada a Lleida, la cinquena a Catalunya, se’ls compensarà amb més dies de vacances més endavant o que si ajornen la seua activitat ordinària a la tarda per atendre malalts de Covid en planta al matí se’ls pagaran hores extra.

Tot i així, el gerent Ramon Sentís va ser molt contundent al no voler suspendre les vacances dels sanitaris i va confiar a no haver de fer-ho, ja que “és una mesura molt delicada” i va recordar que “tenim molt present el tancament perimetral del Segrià i de Lleida de juliol de l’any passat, quan ningú no va poder fer vacances completes”. A banda de la falta de personal per vacances, una vintena de sanitaris estan de baixa després de contagiar-se de Covid en el seu entorn familiar.

Baixen lleument els nous casos i els indicadors

Salut va registrar ahir 187 casos nous de Covid al pla de Lleida i, encara que és una xifra molt elevada, és inferior als més de 200 que notificava els últims dies. El mateix va ocórrer al Pirineu, on en va comptabilitzar 35, inferior a la cinquantena diaris d’aquesta setmana. Així mateix, el risc de rebrot a Ponent va baixar als 783 punts (-8) i al Pirineu, als 941 (-47), mentre que la velocitat de contagi (Rt) va disminuir a un 1,02 i a 1, respectivament. A Catalunya es van notificar 5.733 casos, el rebrot era de 1.145 i l’Rt, de 0,95.

tracking