SEGRE

SALUT DRETS

Lleida encara no fa avortaments quirúrgics malgrat les promeses

Montero vol reformar la llei d'interrupció de l'embaràs abans de finals d'any

Imatge d’arxiu d’una protesta de col·lectius feministes a favor del dret a l’avortament a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una protesta de col·lectius feministes a favor del dret a l’avortament a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que la conselleria de Salut va anunciar que el servei per oferir la interrupció voluntària de l’embaràs de forma quirúrgica a la clínica Mi NovAliança de Lleida entraria en vigor abans de l’estiu, encara no és possible avortar a la capital del Segrià, segons fonts del centre hospitalari.

Mi NovAliança és l’única clínica que oferirà aquest tipus de servei a la província, però encara no ha entrat en funcionament i es desconeix la data en què estarà disponible, a l’espera de conèixer la resposta de Salut, que també va anunciar que al Pirineu es podria dur a terme l’avortament farmacològic als hospitals del Pallars a Tremp i al de la Cerdanya. Més de 240 lleidatanes van haver de desplaçar-se el 2020 fora de la província de Lleida per poder avortar, segons l’estudi L’accés a l’avortament voluntari a l’Estat espanyol: principals barreres, de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius.

Mentrestant, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va anunciar ahir que el Govern central donarà un “impuls definitiu” a la reforma de la llei de l’avortament que, entre altres mesures, pretén que les dones puguin interrompre l’embaràs “a prop del seu domicili i en un centre públic”.

En una entrevista a Radiocable, la titular d’Igualtat va subratllar que s’han de respectar els drets del personal sanitari, però “no poden estar per sobre dels de les dones”. Montero va assenyalar que el dret a l’avortament “està superat a Espanya”, però ha de fer-se “efectiu”, ja que moltes dones es veuen obligades a desplaçar-se de la seua comunitat autònoma per poder interrompre l’embaràs.

Així mateix, va reiterar que la reforma que impulsarà el Govern, que preveu que estigui llesta abans de final d’any, declararà l’activitat dels ventres de lloguer com una forma de violència contra les dones.

Val a recordar que el mes de juliol passat el Parlament va aprovar instar el Govern català a aprovar el reglament de desplegament de la llei d’universalització de la sanitat a Catalunya, garantint l’accés a l’atenció de salut sexual i reproductiva de les dones, fins i tot l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs. A la moció, la CUP assegurava que a Catalunya “el 97% dels avortaments quirúrgics es deriven a clíniques privades, a les quals el departament de Salut destina prop de 3 milions d’euros anuals”.

tracking