SEGRE

LLEIDA

Més de mig milió de visites als CAP de Lleida per la Covid

Des de l'inici de la pandèmia i hi ha hagut 767 ingressos greus i més de 4.300 hospitalitzacions || Només un cas al dia al Pirineu, però registra un mort

La universitària Chaymae vacunant-se ahir al Rectorat.

La universitària Chaymae vacunant-se ahir al Rectorat.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu han atès 570.907 visites per la Covid des de l’inici de la pandèmia, gairebé el 8% d’un total de 7,24 milions de visites, segons dades de l’Institut Català de la Salut (ICS). En paral·lel, entre els hospitals Arnau de Vilanova, Santa Maria i el Comarcal del Pallars (aquests dos últims gestionats per l’empresa pública GSS) han registrat 767 ingressos greus –dels quals 737 han estat a l’UCI i 30 per estat semicrític a Tremp- i un total de 4.389 hospitalitzacions. Fins al dia d’ahir han mort 855 lleidatans per la Covid, segons Salut.

El 2020, l’Arnau va atendre 53.248 urgències, de les quals 5.368 van ser per la Covid (el 10,08% del total) i el de Tremp, 5.000, 291 pel virus (5,82%), mentre que el gener i l’agost d’aquest any l’Arnau ha registrat 54.666 urgències, 3.950 per la Covid (7,23%), i l’hospital de Tremp, 4.994, 188 pel coronavirus (el 3,76%).

L’OMS creu que el març del 2022 la pandèmia podria estar controlada, però que durarà dos anys més

Cal tenir en compte que durant el confinament estricte de març a maig del 2020 les urgències per altres patologies com accidents de trànsit es van reduir dràsticament.

Quan a l’atenció d’altres patologies, al llarg de l’any passat, els ambulatoris van atendre 266.936 visites mensuals i el 2021, 433.303 (+62%), cosa que mostra com el sistema sanitari es va abocar el 2020 a atendre la Covid.

D’altra banda, els 737 ingressos pel coronavirus a les UCI de l’Arnau i el Santa Maria han suposat el 43% de totes les hospitalitzacions greus, tenint en compte que s’han suspès centenars d’operacions que requerien ingrés i vigilància intensiva davant de la falta de llits i de personal.

Ahir, a Ponent hi havia 10 ingressats a l’UCI pel virus (-2), però el total d’hospitalitzats es mantenien en 39. En canvi, al Pirineu només hi havia una persona ingressada menor de 20 anys.

De fet, a les comarques de muntanya només es van notificar tres contagis més i només se’n detecten vuit de setmanals, encara que va registrar la mort d’una persona de més de 70 anys.

El risc de rebrot seguia sent baix, amb 21 punts (-9). Al pla de Lleida es van registrar 39 casos més, cap mort i el rebrot va decréixer fins als 135 punts (-5). A Catalunya, hi havia 717 ingressats (-21), dels quals 260 eren a l’UCI (-6). Es van notificar 677 casos i 36 defuncions.

Quant a la pandèmia, la directora del departament de Salut Pública i de l’Ambient a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, veu “raonable” que duri dos anys si s’aconsegueix vacunar més en països que tenen cobertures molt baixes.

Neira va afirmar a RAC1 que la vacunació ofereix una “expectativa molt positiva” perquè estigui controlada el març del 2022 i va dir que l’OMS aposta per ajornar la tercera dosi almenys fins que el 45% de la població mundial tingui la primera.

Abraçades d’usuaris de residències i familiars i amics

Els usuaris de les residències sense cap cas descontrolat de Covid (a Lleida estan totes lliures) i els seus familiars i amics ja poden tornar a abraçar-se gràcies a la remissió de la pandèmia. Isidre Domenjó, que resideix a la Llar de Sant Josep de la Seu d’Urgell des de fa ja anys, ahir va rebre la visita de Mercè i Rosa Planes, amigues seues des de la infància i que finalment van poder abraçar-se i mantenir el contacte físic que fins ara no els estava permès, informa C. Sans.

Això sí, el que no canvia és que la visita es continuï fent amb cita prèvia, però sí que hi poden acudir més de tres visitants, ja que ara no es podia superar aquest nombre. També es recuperen tota mena de sortides i els residents que estiguin vacunats no hauran de fer quarantena si són contacte estret. Respecte a la vacunació, les comunitats traslladaran avui al Consell Interterritorial de Salut la conveniència d’administrar una tercera dosi a les residències de gent gran, encara que la inclusió d’aquest col·lectiu al dels immunodeprimits –que ja reben la dosi de reforç– dependrà de la Comissió de Salut Pública que es reuneix demà.

Només 24 joves es vacunen a la UdL i s’atura l’arribada de dosis

Un total de 24 persones es van vacunar ahir contra la Covid el primer dia en què Salut va habilitar a la UdL dos punts per fer-ho, al bar del Rectorat i a Ciències de la Salut. La vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat, Montserrat Rué, va atribuir aquesta poca afluència al fet que “molts estudiants ja s’han vacunat”. Entre els que hi van anar, la Chaymae, estudiant de Filologia Anglesa, va explicar que no s’havia vacunat abans perquè “he estat tot l’estiu fora” i el José Ramón, estudiant d’Enginyeria Informàtica, “perquè quan es va obrir la convocatòria es van acabar les cites molt ràpid i poc després vaig agafar la Covid”.

La coordinadora de vacunació Blanca Aguarod va explicar que dos de cada tres lleidatans de 20 a 29 anys tenen una dosi, però que ja són tres de cada quatre entre els 16 i els 19 anys. Entre les raons per les quals la gent no es vacuna, ho va atribuir a les pors dels efectes secundaris i de les fake news. Així mateix, a causa que la demanda per vacunar-se ha baixat, Sanitat ha pausat fins al 20 de setembre les arribades setmanals de dosis.

La universitària Chaymae vacunant-se ahir al Rectorat.

La universitària Chaymae vacunant-se ahir al Rectorat.GERARD HOYAS

tracking