SEGRE

TRÀNSIT BALANÇ

Quantes multes s'imposen cada dia per excés de velocitat a la ciutat de Lleida?

Han estat denunciats 6.972 conductors entre l'1 de gener i el 17 d'agost d'aquest any || Un 60 per cent de les infraccions s'han detectat amb el radar mòbil

Imatge d'arxiu d'un radar de velocitat a Lleida.

Imatge d'arxiu d'un radar de velocitat a Lleida.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Trenta multes al dia per excés de velocitat. Aquest és el balanç de l’activitat dels radars fixos i del mòbil a Lleida ciutat des de l’1 de gener fins al 17 d’agost, segons la informació facilitada per la Paeria. En total, han estat denunciats 6.972 conductors. Una mica més del 60% –4.321– han estat caçats pel radar mòbil, i els 2.651 restants, pels radars fixos instal·lats a l’accés al pont Nou, a l’avinguda Miquel Batllori, que enllaça l’Ll-11 amb la Bordeta, i a Prat de la Riba.

Els denunciats pel primer són un 6,44% del total de 67.067 vehicles que ha controlat. Pel que fa als fixos, el rànquing de sancions està encapçalat, i amb molta diferència, pel del pont Nou, amb 1.735, mentre que el de Miquel Batllori n’ha generat 825 i el de Prat de la Riba, només 91.

Cal tenir en compte que hi ha nou radars fixos instal·lats a la ciutat, però només en funcionen tres alhora, que des de començament d’any han estat els anteriorment anomentats.

Les multes imposades per excés de velocitat captades pels dispositius fixos no són per anar a més de 50 quilòmetres per hora, que és el límit màxim fixat en les vies en què són instal·lats aquests tres, sinó a 60 quilòmetres per hora..

Els radars van entrar en servei l’agost del 2014, i des d’aleshores i fins al 10 d’abril del 2018 només multaven els vehicles que anaven a més de 65 km/h, cosa que va motivar un conflicte judicial entre la llavors concessionària del servei i l’ajuntament (vegeu el desglossament). A partir d’aquesta última data i fins ara, la Paeria ha fixat en 60 km/h el límit a partir del qual s’imposa la sanció.

Instal·lats al pont Nou, a l’avinguda Miquel Batllori i a Prat de la Riba, multen a 60 km/h

En el cas del mòbil, la situació és diferent des que la Paeria va limitar la velocitat en la majoria de carrers de la ciutat –tots menys els accessos i les vies principals amb dos carrils per sentit, a 30 km/h. Segons va informar en el seu moment la Guàrdia Urbana, en aquestes vies la sanció s’aplica als que superen els 50 quilòmetres per hora, i s’adverteix aquells que van entre 30 i 50.

Pendents de la sentència pel conflicte amb la concessionària

Els radars van entrar en servei l’agost del 2014 a través d’una concessió adjudicada a l’UTE Sice-Arnó. El funcionament va estar marcat des de l’inici pel conflicte entre l’UTE i la Paeria, després que el llavors alcalde, Àngel Ros, decidís que només es multaria els que anessin a més de 65 km/h, i no a partir de 50. La concessionària va anar reclamant les sancions als vehicles captats circulant entre 50 i 65 quilòmetres per hora, i encara que la Paeria va acabar rebaixant el límit l’abril del 2018, va portar la reclamació al jutjat del contenciós.

La vista ja s’ha celebrat i està pendent de sentència. La concessió, després d’una pròrroga de 6 mesos imposada per la Paeria, es va extingir a inicis del 2019 i els radars i el vehicle que porta el mòbil van passar a ser de titularitat municipal.

tracking