SEGRE

COMERÇ ECONOMIA

El preu mitjà del lloguer dels locals a l'Eix Comercial ha caigut un 50% en un any i mig

Per efecte de la pandèmia, i la majoria de propietaris han optat per oferir contractes més curts i més barats per donar-los sortida || El 90% dels amos són antics comerciants que estan jubilats

Cartell d’un local comercial en lloguer a l’Eix.

Cartell d’un local comercial en lloguer a l’Eix.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Feia anys que el preu dels lloguers dels locals de l’Eix Comercial estava disparat respecte a la resta de la ciutat, però la pandèmia i els successius confinaments i restriccions en el sector comercial han provocat que el seu import hagi caigut un cinquanta per cent en tot just un any i mig. Així ho asseguren tant fonts del sector immobiliari com els mateixos comerciants, que assenyalen que la majoria dels propietaris no han trobat cap altra opció per donar-los sortida que reduir tant els preus com la durada dels arrendaments.

Abans de la irrupció del coronavirus, el ventall de preus de la majoria de locals del carrer Major anava des dels 1.500 fins als 6.000 euros mensuals, encara que n’hi ha un en concret que arriba als 25.000. Unes xifres que van en funció de la ubicació, visibilitat, superfície del local i l’amplitud de la façana. Ara la majoria d’aquests imports s’han reduït a la meitat perquè d’una altra manera resulta inviable que s’instal·li algun negoci.

El president de l’Eix assegura que haver de pagar menys pel lloguer és bo per al comerç

“El 90% dels amos dels locals de l’Eix no són grans propietaris, sinó comerciants jubilats que busquen en el lloguer una font extra d’ingressos, però a causa de la pandèmia i l’augment de la venda online l’interès per obrir un comerç ha baixat, de manera que han hagut d’adaptar-se i reduir preus per necessitat.” Així ho asseguren professionals del sector immobiliari, que van recordar que “la baixada de preus en els lloguers porta produint-se des de fa anys a un ritme lent, però la pandèmia ho ha accelerat tot”.

Les mateixes fonts assenyalen que “a causa dels rumors de possible obertura de centres comercials ningú vol obrir una gran botiga a l’Eix perquè esperen al que ocorri, la qual cosa ha provocat que ara s’ofereixin lloguers de sis mesos o un any a tot estirar, hi ha molta rotació comercial i, mentre altres ciutats ja estan recuperant els preus dels anys prepandèmia, a Lleida no passa el mateix”.

El president dels comerciants de l’Eix, Llorenç González, també va confirmar aquest descens. “Des del primer confinament els preus han baixat de forma considerable, un 50% diria jo, la majoria han estat negociats entre el comerciant i l’amo, per la qual cosa es podria considerar una bona notícia per al sector, potser l’única cosa positiva que ha portat la pandèmia”.

González atribueix aquest descens a “la pèrdua d’ingressos en general, cosa que ha provocat que els propietaris busquin donar sortida ràpida als seus locals com sigui i al preu que sigui”.

Per la seua part, el president del col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), Josep Maria Esteve, va corroborar aquest descens del preu dels lloguers “que molts propietaris han fet sense tenir garanties que el negoci de l’arrendatari prosperi”.

D’altra banda, Esteve va afegir que “abans de la pandèmia hi havia locals el lloguer dels quals costava 18.000 o 20.000 euros al mes, de forma que has de facturar molt; era totalment inviable”.

tracking