SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

L'Arnau va descobrir 2 de les 9 persones a Catalunya amb un tipus de sang 'rar'

Una de cada 10.000 persones té el que es coneix com a 'sang rara'. Entre els més de tres-cents d'aquests grups sanguinis poc comuns es troba el VEL negatiu, amb nou donants a Catalunya i els dos primers casos del qual es van detectar fa gairebé quaranta anys a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

L'Arnau va descobrir 2 de les 9 persones a Catalunya amb un tipus de sang 'rar'

L'Arnau va descobrir 2 de les 9 persones a Catalunya amb un tipus de sang 'rar'MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Entre les moltes característiques que ens identifiquen hi ha els grups sanguinis. Encara que el 99,9% de la població mundial té A, B, AB, O i l’Rh, que pot ser positiu o negatiu, una de cada 10.000 persones −43 lleidatans− tenen el que es coneix com a sang rara i, quan reben una transfusió d’un donant qualsevol, el seu cos no ho tolera. Segons explica el cap d’Immunohematologia del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Eduardo Muñiz, a dia d’avui hi ha descrits un total de 345 tipus de sang diferents.

Un d’aquests és el VEL negatiu, que només tenen nou persones a Catalunya. El primer d’aquests nou casos es va descobrir fa gairebé quaranta anys en una pacient de l’Arnau de Vilanova de Lleida. Es tracta de Pilar Ferrer, una veïna d’Osso de Cinca de 68 anys que el 1982 va requerir una gran quantitat sang després de tenir una hemorràgia durant un embaràs ectòpic gemel·lar.

Al no tolerar les transfusions, els metges finalment van detectar que tenia un grup sanguini extraordinari. A falta d’altres donants al territori català en aquella època, els facultatius van analitzar a contrarellotge la sang dels familiars més directes de la Pilar. Va ser llavors quan van detectar que un dels seus germans també era VEL negatiu i, per tant, un donant compatible.

En l’actualitat, perquè totes aquestes persones amb sang rara puguin rebre ràpidament transfusions del 0,01 per cent que és idèntica a la seua en cas d’accident o malaltia, l’Institut de la Transfusió de Bristol (Regne Unit) coordina un registre internacional de donants.

El Banc de Sang i Teixits forma part d’aquesta xarxa i rep demandes de sang de tot el món. De fet, ara hi ha uns dos-cents donants especials disponibles a Catalunya per a una extracció immediata si algú la requereix. També hi ha una reserva amb 350 unitats congelades en cas d’urgència.

Val a destacar que les persones d’una mateixa ètnia comparteixen sangs similars. És per això que, segons Muñiz, alguns grups rars són més fàcils de trobar entre persones d’un mateix origen geogràfic. Un exemple és el fenotip Bombai, el nom del qual fa referència a la ciutat on es va descobrir per primera vegada i que és cent vegades més fàcil de trobar en països d’Extrem Orient com l’Índia.

Hi ha uns 200 donants ‘especials’ disponibles a Catalunya, per si algú requereix la seua sang

Els grups Diego, Duffy, Lutheran o Colton són només una petita representació de la gran varietat de fenotips registrats fins al moment. I les investigacions en aquesta matèria continuen revelant en el dia d’avui nous grups. L’any 2012, una publicació a la revista Nature Genetics va confirmar l’existència de Langeries i Junior, més freqüents a l’est d’Àsia. Però d’entre aquests més de tres-cents grups sanguinis minoritaris, un dels més rars és l’Rh nul, també conegut com a sang daurada. Al món només hi ha cinquanta persones que comparteixen aquesta sang i, encara que són donants universals, només poden rebre transfusions del seu mateix grup. Per aquest motiu, tenir donants de tots els tipus pot ser una qüestió de vida o mort.

tracking