SEGRE

UNIVERSITAT INAUGURACIÓ DEL CURS 2021-2022

La UdL reclama més finançament i recursos per rejovenir la plantilla de professors

El rector detalla que un terç dels docents i investigadors tenen entre 60 i 66 anys, més del doble que la mitjana catalana || La Generalitat admet les necessitats econòmiques de les universitats

Maria Barbal, ahir durant la lliçó inaugural del curs 2021-2022 de la UdL.

Maria Barbal, ahir durant la lliçó inaugural del curs 2021-2022 de la UdL.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, va aprofitar l’acte d’inauguració del curs 2021-2022 per reclamar a la Generalitat més finançament, argumentant que existeix un “problema pressupostari estructural”, i recursos per poder rejovenir la plantilla de docents i investigadors, ja que un 32% tenen entre 60 i 66 anys, mentre que la mitjana catalana és del 14,7%.

La mitjana d’edat del col·lectiu és de 58 anys i només un 5% en té menys de 35. Puy va indicar que la consellera d’Universitats, Gemma Geis, li va trucar ahir mateix per excusar la seua presència a l’acte (els consellers van anul·lar les agendes per la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya) i va assegurar que van acordar reunir-se aviat per “compartir neguits i projectes i buscar solucions”.

Va reivindicar el paper de la UdL en el reequilibri territorial, el desenvolupament econòmic i social i la sortida de l’actual crisi i va oferir “esforç i treball”, però va considerar que “no es pot demanar més a la comunitat universitària i ara és el moment del Govern”.

També va demanar més autonomia universitària, va subratllar el repte d’“atreure i retenir talent” i va sol·licitar la implicació dels alumnes en els estudis. En aquest sentit, el rector va subratllar que el repte d’aquest curs d’aconseguir “la màxima presencialitat” a les classes, gràcies a la remissió de la pandèmia i a l’extensió de la vacunació a la comunitat universitària, encara que va recordar que estan preparats per oferir-les de nou online en cas que sigui necessari. “La UdL es conjura per oferir una universitat segura, pròxima i de qualitat”, va recalcar.

Barbal reflexiona sobre “la veritat de la ficció” a les novel·les

L’escriptora de Tremp i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021, Maria Barbal, va pronunciar la lliçó inaugural del curs, titulada La veritat de la ficció, en la qual va reflexionar sobre l’ofici de novel·lista com a creador de veritat i memòria.

Va explicar que la intenció d’escriure “no acostuma a ser només la d’informar o relatar uns fets, sinó la d’establir una complicitat i un diàleg, compartir un estat emocional amb els lectors”. A través de l’anàlisi de la seua obra més emblemàtica, Pedra de tartera i de reflexions de Vladimir Nabokov i Milan Kundera, va destacar que les novel·les sovint parteixen de fets viscuts o històrics i es nodreixen de fabulacions per completar-les. Però va remarcar que totes, fins i tot les de ficció, han de ser versemblants.

Actuació musical

L’acte va comptar amb l’actuació d’Artur Blasco, músic, investigador i divulgador del folklore català que va rebre la Creu Sant Jordi el 2004, el mateix any que Maria Barbal. Blasco va interpretar quatre peces amb acordió i un instrument medieval denominat rabequet.

tracking