SEGRE

LLEIDA

Via lliure a demanar visites presencials als CAP després d'any i mig limitades per la Covid

Unes noranta persones es van vacunar ahir de la grip al Casal de Massalcoreig.

Unes noranta persones es van vacunar ahir de la grip al Casal de Massalcoreig.MAITÉ MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tots els pacients de l’Atenció Primària ja poden tornar a demanar cita presencial amb el metge o infermera de capçalera seleccionant el dia i l’hora, com ja es feia abans de la pandèmia, però s’ha d’explicar els motius de la consulta. Fins ara, cada Centre d’Atenció Primària (CAP) decidia si una visita es faria de forma presencial o telemàtica i ara es poden escollir les dos opcions. “No s’anul·la el dret del ciutadà a voler ser visitat presencialment”, va afirmar ahir la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, a la presentació de la nova programació de visites no urgents.Així doncs, una vegada l’usuari accedeix al web https://citasalut.gencat.cat/ o a La Meva Salut, podrà elegir com vol ser visitat, però també se li permet gestionar tràmits i programar una cita per diferents motius.

Per exemple, el seguiment d’un problema de salut crònic, la cura d’una ferida, vacunar-se de la grip o de la Covid, demanar la renovació del pla de medicació, sol·licitar cita amb l’odontòleg o fer una consulta d’atenció sexual i reproductiva. També es poden demanar baixes o altes laborals, però sempre supervisades pel metge, encara que la de la Covid és automàtica si hi ha un resultat positiu, així com la renovació de baixes segons l’evolució del pacient. En cas de voler una cita per altres motius, es pot demanar amb la garantia que la resposta serà entre vint-i-quatre i quaranta-vuit hores.

En aquest sentit, Craywinckel va deixar clar que el nou sistema de programació és per a casos “no urgents”, que “no està pensat per estalviar visites” i que segons el tipus de consulta, pot ser presencial, telefònica o telemàtica. Per a aquelles persones que no disposen d’accés a internet, va afirmar que “sempre es pot continuar trucant al CAP o anar-hi presencialment perquè es gestioni la consulta”.La pàgina web vol donar facilitats al pacient, alhora que ha d’ajudar els sanitaris a desburocratitzar procediments, amb l’objectiu de “recuperar la capacitat diagnòstica i el seguiment dels pacients”. Es va posar en marxa fa una setmana i ja s’han fet 7.000 peticions al dia i abans de la pandèmia eren 12.000

L’Arnau ha habilitat mòduls amb calefacció per a acompanyants de malalts a Urgències

Així mateix, Salut va informar que totes les residències de la província són lliures de Covid i que les taxes es van mantenir estables o van baixar.

En paral·lel, a Catalunya, hi havia el mateix nombre d’ingressats amb 337, amb 91 a l’UCI, però al pla de Lleida eren 21 (+7), i 5 a l’UCI (+1), i al Pirineu eren cinc (+3). Salut va notificar 521 casos, 53 a Ponent i 9 al Pirineu, i 5 defuncions, cap a la província. A més només hi havia tres grups confinats als centres sanitaris.

En canvi, la incidència a Espanya ha pujat a 49 casos per 100.000 habitants, amb la qual cosa voreja el risc mitjà.

Primers casos de grip i agendes plenes a Lleida per a la vacuna

Catalunya ja ha registrat casos de grip abans del que és habitual, segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va assenyalar que “caldrà estar atents”, i va demanar més “controls” en duanes davant l’arribada de la variant delta plus de la Covid. Precisament, dilluns passat va arrancar la campanya de vacunació de la grip a vulnerables, majors de seixanta anys, embarassades, sanitaris i malalts crònics i al CAP de Balàfia tenen l’agenda plena per al mes vinent, on unes 5.000 persones estan cridades a rebre-la – 24.500 a la ciutat de Lleida–.

La directora de l’ambulatori, Sandra Guerrero, va recordar que també es vacuna simultàniament amb la tercera dosi contra la Covid majors de setanta anys i que si tenen les dos malalties alhora, el risc de mort es duplica. Al CAP de Balàfia poden administrar entre 50 i 200 vacunes de grip al dia. Així mateix, Argimon va reconèixer que serà “complicat” localitzar temporers i per a la dosi de reforç de Janssen.

D’altra banda, l’Arnau ha instal·lat mòduls prefabricats amb calefacció al costat d’Urgències per als acompanyants.

Una de cada tres empreses encara està afectada per la crisi de la Covid

Una de cada tres empreses catalanes encara es declara afectada per la crisi de la Covid en aquest tercer trimestre després d’un any i mig de pandèmia. Si bé el percentatge és 10,5 punts inferior al trimestre anterior (quan era d’un 42,7 per cent), hi ha sectors en què l’impacte continua sent notable.

És el cas de l’hostaleria, on el 61,2 per cent dels negocis assegura que encara arrosseguen els efectes de la pandèmia, segons L’enquesta de clima empresarial publicada per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Els sectors menys afectats són la construcció (18,4%) i la indústria (26,4%), seguits del comerç (32,1%) i la resta de serveis (34,1%).

Unes noranta persones es van vacunar ahir de la grip al Casal de Massalcoreig.

Unes noranta persones es van vacunar ahir de la grip al Casal de Massalcoreig.MAITÉ MONNÉ

Unes noranta persones es van vacunar ahir de la grip al Casal de Massalcoreig.

Unes noranta persones es van vacunar ahir de la grip al Casal de Massalcoreig.MAITÉ MONNÉ

tracking