SEGRE

SEGURETAT EDUCACIÓ

Més de 200 activitats en col·legis per prevenir delictes a internet

Els Mossos d'Esquadra registren més demanda per part dels centres i també d'altres col·lectius || Tretze anys d'un programa que s'adapta a l'actualitat

Imatge d’arxiu d’una activitat de prevenció dels Mossos en un centre escolar de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una activitat de prevenció dels Mossos en un centre escolar de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La prevenció és una de les eines més potents amb la qual compten els Mossos d’Esquadra i és el pilar del seu programa d’Internet Segura, que compleix tretze anys adaptant les activitats dirigides a nens i adolescents, però també a docents i pares, per evitar ser víctimes i autors de delictes a la xarxa. Des de començament d’any, a la Regió Policial de Ponent els agents ja han impartit un total de 236 activitats als col·legis de prevenció de delictes a internet, la qual cosa implica una mitjana d’entre dos i tres al dia. Així mateix, han constat un augment de la demanda de formació per part dels centres educatius, així com d’altres col·lectius per evitar ser víctimes de la ciberdelinqüència, que s’ha disparat sobretot des de l’inici de la pandèmia.

En aquest sentit, l’agent Jordi Cortasa, coordinador de les actuacions de prevenció dels Mossos a Ponent, explica a SEGRE que les activitats van dirigides a alumnes d’entre deu i disset anys, però també als docents i als pares. De fet, destaca que el vuitanta per cent de l’actuació en matèria de prevenció que fa la policia catalana se centra en els col·legis. Des del 2008, quan es va engegar el programa d’Internet Segura, fins a l’actualitat els agents han adaptat els diferents tallers als ciberdelictes que han anat sorgint, la qual cosa ha derivat que es comencés amb només una activitat i ara en ja tinguin vuit.

“És important adaptar-se al que coneixen els nens i adolescents per poder contactar-hi. Adaptar els continguts a les noves xarxes socials per parlar el seu idioma i que siguin capaços d’identificar un mal ús d’internet o fins i tot si estan sent víctimes d’un delicte.” En aquests tallers, els agents treballen conceptes de seguretat com fer una contrasenya segura o controlar la informació, sobretot fotografies i vídeos, que es publiquen a la xarxa, entre altres. Així mateix, es treballa els ciberdelictes més comuns com són el grooming, la sextorsió, el falsejament d’identitat, el ciberassetjament i la violència masclista.Cortasa destaca que des de l’inici d’aquesta prevenció als col·legis s’ha detectat menys victimització.

“Ara quan acudeix a nosaltres una víctima, en la majoria de casos és de forma més precoç”, assegura.

tracking