SEGRE

JUSTÍCIA MEMÒRIA

Sis reconeixements forenses al mes per casos d'agressió sexual

Aquestes actuacions de l'Institut de Medicina Legal de Lleida van augmentar el 2020 un 23% amb 75 casos || També van valorar 164 víctimes de violència masclista

L’Institut de Medicina Legal de Lleida té seu al Canyeret.

L’Institut de Medicina Legal de Lleida té seu al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les actuacions de l’Institut de Medicina Legal de Lleida en casos d’agressions sexuals van augmentar un 23% durant l’any passat, amb un total de 75 reconeixements a víctimes. Així es desprèn de la memòria publicada pel departament de Justícia, que recull tota l’activitat duta a terme durant el 2020 per la divisió forense. Aquest tipus d’actuacions ha incrementat en els últims anys, en paral·lel a l’augment del nombre de denúncies per casos d’agressió sexual.

Així, el 2020 es van fer 75 reconeixements forenses davant els 61 del 2019 i els 65 del 2018. D’altra banda, també van augmentar les intervencions de la divisió forense per casos de violència sobre la dona. El 2020 es van dur a terme 207 procediments a les comarques lleidatanes, la qual cosa suposa un 4% més que un any abans.

En aquest àmbit, es van fer 164 informes per lesions a víctimes de violència masclista i uns altres 43 per valoracions psiquiàtriques, tres vegades més que el 2019. Tant els informes a víctimes d’agressions sexuals com a dones víctimes de violència masclista s’inclouen dins de les actuacions de l’Institut de Medicina Forense de Lleida en l’àmbit penal, amb un total de 2.807 accions durant el 2020, un 12,6% més que el 2019. En aquest àmbit, es pot destacar que es van fer 466 valoracions psiquiàtriques en casos penals, la qual cosa serveix per conèixer l’estat mental d’algun acusat.

També es van fer vuit informes per mala praxi mèdica i un total de 1.778 reconeixements a persones amb lesions, un 12% més que un any abans. D’aquests, 58 casos eren procedents a instàncies de la Fiscalia i els jutjats de menors. Així mateix, la memòria també inclou les actuacions dutes a terme pels forenses en l’àmbit civil.

En aquest cas, destaquen els 277 informes per incapacitacions, gairebé la meitat que les d’un any abans. També van dur a terme 427 reconeixements per internaments psiquiàtrics, que també van caure, un 35% en aquest cas.

Més de 240 autòpsies i 123 aixecaments de cadàver

La memòria publicada pel departament de Justícia indica que durant l’any passat els forenses de les comarques lleidatanes, amb seu a Lleida, Tremp i la Seu d’Urgell, van dur a terme un total de 243 autòpsies, cosa que suposa poc menys del 6% del total de Catalunya.

La majoria de les morts van ser per causes naturals, amb un total de 148, mentre que es van dictaminar 67 morts accidentals i una de caràcter homicida. Així mateix, l’any passat 25 persones es van llevar la vida a la província. El 80% de les autòpsies van ser a homes, mentre que en dos casos no van poder identificar la persona morta.

Així mateix, l’equip forense va participar en l’anàlisi de restes òssies trobades en fosses comunes de la Guerra Civil en col·laboració amb Memòria Democràtica.

tracking