SEGRE

LLEIDA

Salut ofereix als metges del Santa Maria 2 € més per hora de guàrdia

Després que trenta hagin decidit no fer més extraordinàries per excés de treball || Metges de Catalunya demana compensar-ho amb descansos i més personal

Vista aèria de l’hospital Santa Maria de Lleida.

Vista aèria de l’hospital Santa Maria de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La gerència territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de Gestió de Servis Sanitaris (GSS) –empresa que gestiona l’hospital Santa Maria– ha ofert a la trentena de metges d’aquest centre que han decidit no fer més guàrdies extraordinàries per excés d’hores un increment salarial de 2 euros l’hora per guàrdia, va explicar ahir Santiago Miguelsanz, el delegat al Santa Maria de Metges de Catalunya, sindicat que recolza i assessora jurídicament aquests professionals. Miguelsanz va dir que debatran la proposta feta per la gerència en una reunió amb els afectats, però va assegurar que no és suficient i va lamentar “que no s’hagi parlat de compensar l’excés d’hores amb descansos”. Aquests trenta facultatius de Medicina Interna, Geriatria, Ginecologia, de l’UCI i del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (Pades) “es van plantar” fa uns dies i van decidir no fer més hores de guàrdies que les 499 anuals màximes exigibles per conveni, atesa la “situació extrema” d’esgotament físic i mental que pateixen.

Tot i així, Miguelsanz va dir que els metges sí que faran les del novembre, “ja que si no acudeixen hi pot haver problemes legals”, però com que les del desembre no estan atribuïdes “ja veurem què passa depenent de com vagin les negociacions”. El sindicat assegura que fins i tot si fins a final d’any mantenen la seua jornada i les guàrdies previstes, sense cap extraordinària, sobrepassaran les 2.187 hores màximes pactades.El delegat també va explicar que des de la gerència els van transmetre la seua intenció d’incrementar la plantilla, la qual cosa és urgent en serveis com Medicina Interna, Geriatria i Medicina Intensiva. “No sabem com es resoldrà la falta de personal, ja que en altres ocasions hi ha hagut professionals que han rebutjat ser contractats per les males condicions laborals.” Entre altres demandes, el delegat de Metges de Catalunya va sol·licitar “fer un calendari de les guàrdies de tot l’any que ve amb les hores establertes per conveni”

Els afectats han de negociar la pujada salarial i decidir què fan amb les guàrdies del desembre Espanya està a prop d’arribar al 90% de cobertura vacunal entre la població major de 12 anys

Precisament, Metges de Catalunya ha demandat el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell “per imposar guàrdies a 14 facultatius de l’UCI, que estan esgotats físicament i mentalment”.

Més països obliguen sanitaris a vacunar-se de la Covid

Cada vegada són més els països que obliguen el personal sanitari a vacunar-se contra la Covid i ahir ho va anunciar Bèlgica. El Govern va informar que ha iniciat els tràmits per retirar la llicència per exercir a tots els sanitaris que no s’hagin vacunat contra la Covid abans de l’1 d’abril. Altres països que ja apliquen aquesta mesura són França, que va suspendre d’ocupació 3.000 sanitaris per negar-se a vacunar; Grècia, que obliga tant el personal sanitari com el de residències a immunitzar-se; Itàlia, que demana el certificat Covid a tots els empleats i, a més, ha suspès de sou i feina 420 sanitaris que no estan inoculats, mentre que als EUA, el president, Joe Biden, vol obligar a immunitzar-se la plantilla d’empreses de més de 100 empleats abans del 4 de gener, però un tribunal ha tombat la mesura. El centre i sud-est d’Europa pateixen una nova onada de Covid, arran de la baixa cobertura vacunal, però a Espanya, la situació és millor, ja que gairebé el 90% de la població major de 12 anys ja és immune (a Lleida és el 81%). Tot i així, també hi ha sanitaris que no es vacunen i a Lleida són almenys 280, com va publicar ahir SEGRE.

Reforma del CAP de Prat de la Riba per dos milions per adequar espais

L’ICS ha tret a licitació la reforma del Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba per 2.015.000 euros davant de la necessitat d’adequació d’espais del centre, que està operatiu les 24 hores del dia des de fa més d’un any amb el conseqüent increment d’activitat. Les obres es faran en dos fases i, en la primera, es reformaran el soterrani, la segona i la tercera plantes i la coberta. A més, es crearà un segon accés al centre amb un ascensor. Les ofertes poden presentar-se fins al febrer i els treballs duraran un any i tres mesos. Inicialment, aquestes obres tenien l’objectiu de centralitzar tota l’activitat Covid al centre i l’ICS va justificar que “la infraestructura de l’edifici no compleix els requisits necessaris”, però ahir va precisar que l’objectiu no és aquest.

Els ingressats pugen a 31 al pla, sense cap al Pirineu

Un total de 31 persones estaven ingressades ahir al pla de Lleida per la Covid, tres més, de les quals 5 eren a l’UCI, una més, segons van informar fonts de Salut, malgrat que al web només comptabilitzava sis ingressats per un error que ha succeït en altres ocasions. D’altra banda, al Pirineu no hi havia cap persona ingressada, mentre que a Catalunya eren 323 (+2), de les quals vuitanta es trobaven en estat crític (+1).A tot el territori català es van notificar 591 casos, 49 a Ponent i sis al Pirineu. El risc de rebrot a Catalunya era de 72 punts (+6); al pla de Lleida, de 169 (+3) i a les comarques de muntanya, de 63 (-34).

tracking