SEGRE

INSTITUCIONS TRIBUNALS

Torna l'Exèrcit? Un jutge obliga que Defensa pugui participar cada any a la fira de FP de Lleida

Estima parcialment la seua demanda contra Fira de Lleida, que el va vetar || Diu que cada cop la seua tasca és més civil que militar i l'uniforme no és un símbol bèl·lic

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la presència de l’exèrcit a la fira.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la presència de l’exèrcit a la fira.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El titular del jutjat de primera instància número 5 de Lleida ha dictat una sentència que declara “el dret del ministeri de Defensa a participar en les pròximes edicions que tinguin lloc al Saló de la Formació i Ocupació de Lleida organitzat per la Fundació La Fira de Lleida amb subjecció a les normes generals de participació i al codi ètic d’aquesta entitat, sense que l’ús d’uniforme i de símbols propis de la uniformitat contravinguin les anteriors normes”.

El magistrat estima així parcialment la demanda presentada per Defensa contra la Fira després que en l’última edició d’aquest certamen (l’antiga fira de FP), celebrat el 5 i 6 de maig de forma telemàtica, aquesta hi vetés inicialment la seua participació, encara que el jutjat ja va obligar de forma cautelar que pogués ser-hi el segon dia.

El jutge basa la seua sentència en dos qüestions per refutar la decisió de la Fira de vetar l’Exèrcit al considerar-ho incompatible amb els valors de la pau. Una és que entén que la tasca de l’Exèrcit no té un contingut exclusivament bèl·lic, sinó que al contrari cada vegada assumeix més “funcions de naturalesa més civil i orientades a la protecció de la ciutadania”, i conclou que aquest vessant “és el dominant els últims anys, en els quals no consten especials accions bèl·liques o de guerra activa del nostre exèrcit i sí nombroses missions de pau i d’assistència i ajuda”, tant a nivell internacional com dins de l’Estat en ocasió d’incendis, riuades o per la Covid. A més, destaca que la Fira va acceptar la petició de nul·litat del seu acord a l’avenir-s’hi.

La segona qüestió és que entén que no pot sostenir-se la identificació que fa la Fira de l’uniforme amb “elements bèl·lics”, cosa que impediria que membres de l’Exèrcit poguessin participar en aquest certamen portant-lo. “No podem acceptar que l’ús de l’uniforme sigui un símbol únicament de l’activitat bèl·lica de l’Exèrcit perquè això suposaria privilegiar una determinada activitat i desatendre les restants i essencials funcions d’auxili que té atribuïdes”, afirma. Això sí, precisa que el que no pot fer és exhibir armes,La sentència pot ser recorreguda davant de l’Audiència.

tracking