SEGRE

ENSENYAMENT COP A LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

Els centres de Lleida rebutgen impartir en castellà el 25 per cent de les classes

La majoria de centres de Lleida rebutgen aplicar la resolució del Tribunal Suprem que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà i no preveuen modificar el seu actual projecte lingüístic. Precisament, el conseller d'Educació ha enviat un escrit a tots els directors en el qual els indica que no facin cas d'aquesta resolució judicial.

Un professor mostra en una pantalla una frase que resumeix el posicionament de molts docents.

Un professor mostra en una pantalla una frase que resumeix el posicionament de molts docents.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de Directors de Lleida, que agrupa els responsables de 35 centres de Secundària i Primària, va rebutjar ahir aplicar la resolució del Tribunal Suprem que obliga a impartir un 25 per cent de les classes en castellà i va apostar per mantenir l’actual model. “Creiem que el model lingüístic que s’aplica a les escoles catalanes és un model d’èxit en el qual es garanteix el domini per part de l’alumnat de la llengua catalana, castellana i d’una estrangera, i ens disgusta profundament que un tribunal de justícia ens imposi o vulgui imposar un percentatge d’hores en llengua castellana”, va assenyalar a aquest diari el president de l’associació, Ramon Òscar Torrelles.

“Els centres seguirem desenvolupant el nostre actual projecte educatiu, dins del qual hi ha el lingüístic, perquè pensem que és un model d’èxit”, va destacar. A més, va assenyalar que és una incongruència que “es vulgui fiscalitzar d’aquesta manera el que fem a les escoles en un moment de transformació, en el qual es parla de competències i d’un aprenentatge innovador, no de classes compartimentades i de nombre d’hores”. La reacció dels directors està en sintonia amb l’escrit que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remès a tots els centres catalans, en el qual els indica que “no heu de fer cap canvi en el vostre projecte lingüístic amb motiu de la sentència”, després de remarcar que “tenim plena confiança en vosaltres i volem que continueu treballant exactament com ho heu fet fins ara”.

En l’escrit, reitera el que ja va dir dimarts, que aquest “és un greu atac als fonaments de l’escola catalana, fet des d’un tribunal allunyat i desconeixedor de la realitat sociolingüística dels centres educatius”. A més, deixa clar que el seu departament durà a terme el pla de promoció del català anunciat fa unes setmanes, quan juntament amb el de Cultura van presentar els resultats d’una enquesta que conclou que l’ús d’aquesta llengua als centres ha caigut significativament.El conseller recorda que l’actual model està basat en la llei d’Educació de Catalunya i subratlla que aquesta “compta amb un amplíssim consens social i està avalada per una àmplia majoria parlamentària”. Afegeix que garanteix que quan s’acaba l’educació obligatòria, “tot l’alumnat assoleix els aprenentatges del català i del castellà” i acaba manifestant que “això no va de percentatges. Va de pedagogia. L’escola a Catalunya, en català”

Ahir, Gonzàlez-Cambray també va assegurar a RAC1 que la ministra d’Educació, Pilar Alegría, li ha donat “garanties” que no executarà la decisió del Suprem i que només citarà a complir la nova llei orgànica, la Lomloe, en la qual el castellà no és vehicular. No obstant, el ministeri va donar una altra versió.

Aragonès insta l’Estat a defensar el català

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va exigir ahir al Govern de Pedro Sánchez que faci una “clara defensa” del model d’immersió lingüística davant de la resolució del Suprem. En aquest sentit, el va instar que no sigui “còmplice” del possible retrocés en la immersió lingüística. Aragonès va subratllar que la immersió lingüística ajuda la “cohesió social del país i la igualtat d’oportunitats”.

“Avui tenim una sentència del Tribunal Suprem que amenaça la continuïtat d’aquest model i el que demanem al Govern de l’Estat és un clar compromís de defensa del model d’immersió lingüística”, va afegir. A més a més, va considerar que el Govern central té la responsabilitat de defensar, promoure i protegir el català mentre Catalunya continuï formant part d’Espanya.Per la seua part, la consellera d’Investigació i Universitats, Gemma Geis, va manifestar ahir dimecres a Lleida que el Govern treballa per a una resposta conjunta “perquè els docents no hagin d’assumir responsabilitats”. Va indicar que estarà liderada pel departament d’Educació i va denunciar “aquesta politització de la justícia espanyola”.

La consellera va afirmar també que en l’àmbit universitari “ens posicionem en la defensa dels drets lingüístics del català i comptem amb la complicitat dels rectors i la comunitat universitària”, i va acabar assenyalant que “treballem perquè el català sigui la llengua vehicular en el sistema universitari”.

Familias por el Bilingüismo volen denunciar el Govern si l’eludeix

L’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), associació formada per pares i mares que volen que els seus fills puguin estudiar en castellà a Catalunya, va avisar ahir que denunciarà el Govern si no compleix la decisió del Suprem. “La Generalitat ha de complir la sentència de forma immediata, qui hauria d’instar a fer-ho és el Govern d’Espanya, perquè va ser part del recurs”, va assenyalar la seua presidenta, Ana Losada.

Va anunciar que si el Govern no aplica la resolució en el termini de dos mesos que disposa per fer-ho, la seua entitat instarà a l’execució. D’altra banda, diverses associacions de jutges van afirmar que la sentència és d’obligat compliment i que, si no s’executa, “es prendran les mesures oportunes”.

tracking