SEGRE

LLEIDA

Erasmus confinat a Àustria

Tres lleidatanes que estudien Educació Primària a la UdL cursen tercer a la ciutat de Graz i ara han d'estar confinades fins al 12 de desembre || Van decidir no tornar, ja que fan vida social a la residència, poden sortir a passejar i reben algunes classes presencialment

Judit Vidal de Verdú, Judith Eroles del Poal i Maria Capilla de Lleida, a la seua residència de Graz.

Judit Vidal de Verdú, Judith Eroles del Poal i Maria Capilla de Lleida, a la seua residència de Graz.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

És la segona vegada que tornem a estar en un confinament dur per culpa de l’auge de casos de la Covid, tot i que en aquesta ocasió l’experiència és diferent, ja que estem d’Eramus a Àustria.” Així expliquen la seua experiència la Maria Capilla, la Judith Eroles i la Judit Vidal, tres lleidatanes de vint anys estudiants del grau bilingüe d’Educació Primària de la Universitat de Lleida (UdL) i que actualment fan el tercer curs amb el programa Erasmus a la ciutat austríaca de Graz. Al principi, el govern anava a confinar entre el 22 de novembre i el 12 de desembre el trenta-quatre per cent de la població que no està vacunada contra la Covid, per la qual cosa les tres joves de Lleida, el Poal i Verdú se salvaven a l’estar immunitzades, però finalment les autoritats van decidir estendre aquesta mesura a tota la població. “Quan ho vam saber, el primer que vam pensar va ser que volíem tornar a casa i molts altres estudiants d’Erasmus ho van fer, però quan ens van explicar millor com seria el confinament, vam decidir quedar-nos”, diuen.

A més que fan vida social a la residència i no els preocupa no poder anar a restaurants o bars (que estan tancats), i poden sortir a passejar. “Si un policia ens para pel carrer, podem dir que per la nostra salut mental i física necessitàvem sortir i no ens diuen res”, assegura Capilla. A més, encara que la majoria de les classes les fan per internet, poden anar presencialment a la universitat a fer classes d’educació física o de futbol.

Per a Eroles, un dels motius d’haver anat a Àustria era aprendre alemany, “i continuo anant presencialment a les classes de l’acadèmia a la qual m’he apuntat”.Els col·legis tampoc no estan tancats i els pares que ho desitgen poden portar els seus fills al centre, i alguns restaurants estan oberts per demanar menjar a domicili. Al no ser un confinament tan estricte, les tres van decidir quedar-se, malgrat que els hauria agradat veure els típics mercats de Nadal. A més, Vidal lamenta que aquesta setmana havia de rebre la visita dels seus pares, que finalment no hi podran anar, i tampoc no els han tornat els bitllets del vol

Molts estudiants que es trobaven d’Erasmus al país han optat per tornar a casa, expliquen

«Anaven a venir els meus pares i no els deixen, però tampoc no els tornen el bitllet»

Una enquesta realitzada per l’institut DYM a 1.021 persones de tot Espanya per a un grup de vuit diaris entre els quals figura SEGRE indica que el 78,5% estaria a favor d’imposar restriccions a les persones que no estiguin vacunades contra la Covid en cas d’una reactivació de la pandèmia.

Mentrestant, el 17,1% no està d’acord amb aplicar aquesta mesura i el 4,4%, no va contestar. L’enquesta es va dur a terme entre el 17 i el 21 de novembre, en l’inici de l’auge de contagis a Espanya, i el 91,1% va assegurar estar immunitzat, el 7,6% no i l’1,3% va preferir no respondre. Sobre a quin partit van votar en les últimes eleccions, dels que van votar el PSOE, el 93,3% estaven vacunats i el 6,7% no; al PP, el 96,1% estaven vacunats i el 3,6% no, i als de Vox, el 82,2% sí que ho estava i el 15,8% no, per la qual cosa és el partit els votants del qual estan menys immunitzats.

Dels que van votar UP el 92,8% estaven vacunats i el 5,7% no i el 97,4% dels votants a Ciutadans ho estaven, davant del 2,6% que no, per la qual cosa els que van votar el partit taronja són els que tenen la taxa més alta. Més del 80% dels votants de tots els partits, menys de Vox, aproven les restriccions als no vacunats. En el cas de la ultradreta, ho avala el 63,9%.

Aquests percentatges es repeteixen en el cas que les autoritats recomanessin la tercera dosi de la vacuna contra la Covid. Sobre aquest últim aspecte, dels que sí que estan vacunats el 86,5% sí que es posaria la tercera dosi, el 5,8% no i el 7,7% no va contestar. Quant al total de la mostra, els 1.021 enquestats, el 80,1% van dir que sí que es posarien la dosi de reforç, el 12,1% que no, mentre que el 7,8% van respondre.

“El govern va donar facilitats als no vacunats, com PCR gratis”

Algunes de les coses que els van cridar l’atenció a l’arribar a Àustria és que la màscara només era obligatòria en el transport públic, als passadissos de la universitat i als supermercats, mentre que gairebé ningú no la portava en altres llocs. “Això sí, havia de ser de FFP2 o et posaven una multa”. També els va sorprendre que cada professor s’apuntés quan va ser l’última vegada que cada una d’elles va rebre l’última dosi.“Si han passat nou mesos, és obligatori administrar-te la vacuna de reforç, però als sis mesos ja pots fer-ho de manera opcional”, detallen.

Creuen que a Àustria no s’ha vacunat tanta gent perquè s’han donat facilitats als no vacunats. “Podien fer-se PCR o tests d’antígens de forma gratuïta en farmàcies o en punts habilitats, però després ho van treure”.Com que les tres són aspirants a professores feien pràctiques en col·legis i havien de pagar-se un test d’antígens i des de la setmana passada, també una PCR. “El que també ens va sorprendre és com els nens es fan els tests ràpids pel seu compte i també un tipus de PCR líquid amb la saliva i no amb excreció nasal”, assenyalen.

tracking