SEGRE

LLEIDA

La setena onada tensa Urgències de l'Arnau i els CAP amb un 25% més de visites al dia

Més de 1.400 consultes per Covid als ambulatoris dilluns, i a Catalunya, més de 14.000 || Mor un usuari d'una residència i dos padrins més a Ponent, amb un lleu descens dels ingressats

Tanca el pavelló Onze de Setembre - Ahir va ser l’últim dia com a punt de vacunació, tot i que Salut n’obrirà un altre a Cappont d’aquí a uns dies. A més, avui també ho faran l’Espai MerCAT de Tàrrega i a les Escoles Velles d’Alca ...

Tanca el pavelló Onze de Setembre - Ahir va ser l’últim dia com a punt de vacunació, tot i que Salut n’obrirà un altre a Cappont d’aquí a uns dies. A més, avui també ho faran l’Espai MerCAT de Tàrrega i a les Escoles Velles d’Alca ...DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setena onada de la Covid a Lleida està tensant cada vegada més els Centres d’Atenció Primària (CAP) i el servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova, ja que a més de rebre desenes de pacients amb simptomatologia de la Covid, han d’atendre usuaris per altres patologies en un període d’afeccions per altres virus respiratoris. Segons les dades de Salut, els CAP de Lleida i del Pirineu van atendre dilluns un total de 1.408 persones per la Covid, un 25% més que el dilluns 22 de novembre, amb 1.131. La xifra de consultes a la província no era tan alta des de principis d’agost, en plena sisena onada.

Aquesta tendència a l’alça també és la mateixa a Catalunya. Dilluns passat, els ambulatoris van rebre 14.721 visites, un 27 per cent més que el 22 de novembre, amb 11.564. Els CAP catalans no havien atès tanta gent per la Covid en un dia des de principis d’agost.

S’afegeix que actualment els professionals dels CAP estan en plena campanya de vacunació contra la grip i de l’administració de primeres, segones i terceres dosis contra el coronavirus. Respecte a l’augment de la pressió a Urgències de l’Arnau, metges del servei van explicar que atenen tant pacients per altres patologies com els que tenen Covid i que els no vacunats tenen símptomes més greus, encara que també hi ha immunitzats que ingressen. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va explicar que es tracta, en la majoria dels casos, de persones majors de 50 anys amb patologies prèvies.

Pel que fa al balanç diari, Salut va notificar la mort per Covid de tres persones majors de 70 anys a Lleida (una, usuària d’una residència) i tres víctimes mortals més a Catalunya. Es van notificar 2.277 nous casos (186 a Ponent i 31 al Pirineu). El nombre d’ingressats al pla de Lleida era de 38 (-3), amb 8 a l’UCI (+1) i al Pirineu hi havia cinc hospitalitzats, un menys.

Per la seua part, als centres educatius hi havia 1.931 alumnes confinats (+8). A Espanya, la tendència del virus segueix a l’alça, amb una pujada de 10 punts en la incidència, fins als 208 casos, i amb més de 10.000 contagis i 44 morts. El Govern central no planteja encara mesures més restrictives.

Tanmateix, Sanitat recomana limitar els participants en “esdeveniments públics i socials, especialment durant les celebracions de les festes de Nadal”, segons l’actualització de l’informe d’evolució de la pandèmia.

Tot apunta que òmicron ja és a Catalunya

El departament de Salut va informar ahir que encara no pot “confirmar al 100%” que els dos positius provinents de Sud-àfrica hagin estat infectats amb la variant òmicron, però que els resultats preliminars així ho apunten. A més, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir que de forma preliminar podrien haver-se detectat altres casos en aigües residuals a Catalunya, ja que aquesta variant i l’alfa comparteixen característiques genètiques. Després de detectar-se el primer cas d’òmicron a Espanya dilluns, la Comunitat de Madrid en va confirmar un segon cas. És una dona de 61 anys que va arribar de Sud-àfrica via Amsterdam. Aquesta dona està vacunada amb la pauta completa d’AstraZeneca i és asimptomàtica. Per la seua part, l’Agència Europea del Medicament va assenyalar que es podria accelerar l’adaptació de les vacunes a la nova variant, un procés que suposarà entre tres i quatre mesos. Així mateix, Països Baixos va detectar el primer cas de la variant el 19 de novembre, una setmana abans que Sud-àfrica donés la veu de l’alarma.

Les vacunes per a menors, a mitjans de desembre

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar ahir que les vacunes per als menors de 12 anys no arribaran a Espanya abans de la segona quinzena de desembre. Se’ls vacunarà amb Pfizer, tot i que amb una dosi menor. Darias va dir que la vacuna “no necessita dissolució” i la quantitat és “menor” i “diferent”, tot i que també s’aplica en dos dosis.

El Suprem avala el passi Covid al País Basc

El Tribunal Suprem va donar ahir llum verda al Govern Basc perquè pugui exigir el certificat Covid per accedir a locals d’oci nocturn i restaurants de més de cinquanta comensals. Atén així el recurs que va presentar l’Executiu autonòmic davant de la negativa del Tribunal Superior de Justícia de País Basc.

Multes de 7.200 euros a Àustria per no vacunar-se

Les autoritats austríaques podran imposar multes de fins a 7.200 euros a qualsevol persona que no assisteixi reiteradament a una cita per a la vacunació contra la Covid una vegada entri en vigor la Llei de Protecció davant el Coronavirus, al febrer. A Grècia, s’obligarà a vacunar-se els majors de 60 anys o, si no, multa de 100 euros al mes.

tracking