SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau i Santa Maria ja deriven pacients per l'auge d'ingressats

Estan al 95% de la capacitat i ja n'hi ha més de 50 d'hospitalitzats per Covid || Sanitat adverteix que òmicron “escapa a la resposta immunitària de la vacuna”

A la imatge superior, un jove es vacuna a Alcarràs i a la inferior, una sanitària a la Pobla.

A la imatge superior, un jove es vacuna a Alcarràs i a la inferior, una sanitària a la Pobla.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida s’han vist obligats aquesta setmana a derivar pacients a altres clíniques de la ciutat davant de l’augment d’ingressats per la Covid, que ahir va tornar a superar el mig centenar després de diverses setmanes, amb 53 (+11), dels quals 8 seguien a l’UCI. “Els hospitals estan plens, amb una capacitat del 95% o més”, va afirmar el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS), Ramon Sentís, que va dir que a més dels pacients amb coronavirus, hi ha ingressats després de ser operats o perquè estan infectats per altres virus respiratoris, que aquest hivern ja tornen a circular. Segons Salut, dijous passat hi havia 425 ingressats entre els dos hospitals, una cinquantena per la Covid, l’11%, i a les UCI hi havia 21 persones, 8 pel coronavirus, el 38%.

Sentís va explicar que els pacients que es deriven poden tenir tant Covid com altres patologies i que és la mateixa estratègia aplicada en les anteriors onades. “Alguns dels trasllats que hem fet ha estat de malalts que no tenien coronavirus perquè necessitàvem llits per a persones acabades d’operar”, va explicar Sentís, que va dir que, “de moment”, no està previst suspendre operacions, encara que tot dependrà de l’evolució de la pandèmia. Respecte a les persones que ingressen per la Covid, va dir que la meitat estan vacunades i l’altra meitat no.

“La majoria dels immunitzats tenen un altre tipus de patologies”, va assenyalar. Per aquesta raó, el departament de Salut insta els majors de 60 anys a vacunar-se de la tercera dosi de la vacuna contra el virus, ja que els anticossos disminueixen amb el pas del temps.Per a Lleida, aquesta és la setena onada. “Teníem la sensació que la pandèmia anava bé, però ara torna a pujar”, va manifestar el gerent, que va assegurar que “els sanitaris estan molt cansats, ja que és la setena vegada, i treballen moltes hores”.

També va afirmar que “hi ha preocupació per les interaccions socials que hi pugui haver durant les dates nadalenques”.D’altra banda, el ministeri de Sanitat va advertir ahir que “augmenta l’evidència” que la variant òmicron de la Covid “escapa a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes”. De moment, hi ha dos casos confirmats a Catalunya, quatre a Madrid i dos a les Balears.

Rècord d’alumnes confinats a Lleida aquest curs, amb més de 2.500

Els centres educatius de Lleida tenien ahir el nombre rècord d’alumnes confinats durant aquest curs, amb 2.574, 215 més que el dia anterior, segons el departament d’Educació.

Tot i així, a més de la llar d’infants d’Arbeca, que continua tancada amb divuit nens aïllats, cap col·legi lleidatà es troba entre els de Catalunya que tenen més alumnes confinats. Entre tots els centres educatius del territori, ahir hi havia 28.909 estudiants aïllats.D’altra banda, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública a la infància i l’adolescència, Laia Asso, va explicar que el 75% dels contagis per Covid que es van registrar als entorns educatius en els últims deu dies, tant de personal com d’alumnes, són de persones no vacunades. Asso va recordar que els menors de 12 anys no estan autoritzats a rebre la immunització i, per tant, suposen l’àmplia majoria dels esmentats positius.

Respecte a la vacunació a nens de 5 a 11 anys, les vacunes dels quals arribaran el 13 de desembre, va dir que el punt “clau” serà saber en quin volum i periodicitat arribaran les dosis per poder traçar una estratègia amb la màxima agilitat possible. Així doncs, va afirmar que encara no s’ha elaborat l’esmentada estratègia, per la qual cosa no va poder avançar si s’utilitzaran les escoles com a centres de vacunació.Quant al balanç diari de la pandèmia, Salut va notificar 3.171 casos, 202 a Lleida i 29 al Pirineu, i 9 morts, un a Ponent major de 70 anys. Als hospitals catalans hi havia 713 ingressats (+19), dels quals 165 eren a l’UCI (+17). Al Pirineu, es mantenia en quatre el nombre d’hospitalitzats.

1.880 lleidatans s’han posat aquesta setmana la primera dosi

El departament de Salut ha administrat entre dilluns passat i dijous 1.880 primeres dosis al pla de Lleida i el Pirineu, xifra que ha anat pujant arran del certificat Covid. I és que en la primera setmana de novembre es van administrar 683 dosis; a la segona, 1.047 i a la tercera, 1.652.

En aquest sentit, la presidenta del Comitè Assessor del Govern, Magda Campins, va dir que amb el certificat “l’objectiu principal no era incrementar la vacunació”, però va celebrar que això estigui passant. D’altra banda, les pàgines web de la Generalitat van fallar ahir a la tarda.

TSJC: “El Govern va discriminar la policia”

El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) va condemnar ahir la Generalitat pel “tracte injustificat i discriminatori” que va tenir amb els policies nacionals i els guàrdies civils durant la vacunació de la Covid-19 respecte als Mossos.

L’acusa haver “retardat la seua immunització”.

Espanya registra gairebé 14.000 casos i 37 morts

La incidència de la pandèmia es va mantenir a l’alça ahir a Espanya i va repetir, igual que dijous, una pujada de 14 punts, fins als 248 casos per cada 100.000 habitants, amb 13.738 nous contagis. També es van comptabilitzar 37 morts, mentre que la taxa d’ocupació de les UCI és del 8,8%.

Una sanitària rep la dosi de reforça a la Pobla de Segur.

Una sanitària rep la dosi de reforça a la Pobla de Segur.DEPARTAMENTO DE SALUD

tracking