SEGRE

INFÀNCIA PROTECCIÓ

Lleida té en acollida 534 menors migrants que han arribat sols

En el que va del 2021 ho han fet 200, un 38,8% més que el 2020 per la pandèmia

Imatge d’arxiu de menors en un centre d’Almacelles.

Imatge d’arxiu de menors en un centre d’Almacelles.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) té en acollida un total de 534 menors migrants només a les comarques lleidatanes, segons dades de fins al 30 de novembre de la conselleria de Drets Socials. Des de començament d’any, han arribat a la província un total de 200, xifra que suposa un augment del 38,8% respecte al mateix període del 2020, marcat per les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia de la Covid-19, que va reduir les arribades de migrants. Malgrat l’augment de l’últim any, la xifra és lluny de la registrada abans de la crisi del coronavirus, ja que entre el gener i el novembre del 2019 van arribar a les comarques lleidatanes un total de 335 adolescents i joves migrants sense referents familiars. Segons les dades, el 97,2% de menors sota la tutela de la Generalitat són homes i tan sols un 2,1% són nenes.

Per edats, la immensa majoria tenen més de 16 anys. El 33,1% té 17 anys; el 21,2%, 18 anys, i el 28,5%, 19 anys o més. Una vintena tenen 15 anys, uns altres sis, 14 anys, i hi ha dos nens d’11 i 12 anys tutelats en centres lleidatans.

La directora general de la DGAIA, Ester Cabanes, va assenyalar a Europa Press que les arribades han tornat a pujar aquest any, amb una mitjana d’un centenar al mes en el conjunt de Catalunya, i es preveu que continuïn així, malgrat que depèn del que succeeixi als països d’origen d’aquests menors. De fet, Cabanes va apuntar a un canvi progressiu al país d’origen: els menors procedents de l’Àfrica subsahariana (amb rutes més llargues) són el 51,4% del total a la província de Lleida (42,1% a Catalunya) i superen el Marroc, que des del 2015 havia ocupat la primera posició de procedència.

Cabanes va assenyalar que la major part dels joves venen d’un procés migratori consensuat amb la família en un viatge que “es preveu perillós”, per la qual cosa normalment són petits els que venen, però les noies estan invisibilitzades i pot ser que n’hi hagi més, encara que és difícil que accedeixin als recursos per diferents motius. Sobre els recursos d’acollida, la DGAIA està seguint un procés d’atomització dels centres perquè siguin més petits i especialitzats i s’aproximin més a l’entorn d’una llar familiar. En el conjunt de Catalunya, la Generalitat ha acollit des de començament d’any 1.122 menors migrants sols.

tracking