SEGRE

SERVEIS VIA PÚBLICA

Incivisme amb les escombraries en un centenar de punts de Lleida

Hi ha un centenar de punts on es tiren residus de forma descontrolada || Deixar bosses i objectes fora dels contenidors prolifera des de l'estiu

Capses de cartró i altres deixalles davant la plaça Blas Infante.

Capses de cartró i altres deixalles davant la plaça Blas Infante.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Deixar bosses d’escombraries, restes de residus i voluminosos fora dels contenidors s’ha convertit en un fet habitual i, segons ha pogut saber aquest diari, hi ha un centenar de punts a la ciutat on prolifera aquest comportament incívic. Per això, la Paeria treballa en una campanya de conscienciació. Per al president de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV), Toni Baró, l’incivisme és un dels problemes que hi ha en relació amb les escombraries a la ciutat, encara que va dir que “cal equilibrar-ho amb més eficàcia i mitjans de la concessionària de la neteja, Ilnet, però també amb sancions”.

Baró va assenyalar que aquesta situació “va començar a augmentar a l’estiu fins al novembre”, quan, segons la seua opinió, “hi ha hagut una mica de millora els últims dies, almenys a Balàfia”. Respecte als voluminosos, com mobles, que molta gent deixa al costat dels contenidors, va afirmar que només és “incivisme”, ja que “Ilnet ho pot anar a recollir on se li indica”. També va dir que “no pot ser” que veïns afectats pel porta a porta “vagin a fer turisme a barris per tirar allà les escombraries”.

Baró va indicar que la Paeria coneix “els punts negres” on hi ha més escombraries a la ciutat i que, actualment, està redactant un Pla de Millora de l’Espai Públic 2022-2023 a través dels Consells de Zona, on veïns de cada barri informen de les deficiències i fan propostes de millora.

En aquest sentit, responsables de l’ajuntament ja van garantir que en els propers dos anys s’intentarà que Ilnet sigui més eficient a través d’aquest pla. Tot i així, Baró confia que en els pressupostos del 2022 hi hagi un augment en la partida destinada al servei de neteja. També va recordar que el mes de novembre passat veïns i tècnics de la Paeria van celebrar una taula redona sobre la gestió del servei de neteja, en la qual responsables de l’ajuntament van explicar que l’actual contracte d’Ilnet és de fa quinze anys, que no cobreix les actuals necessitats i que fins que no finalitzi el 2024 no es podrà millorar. “Per això, cal ser més eficaç amb els recursos que hi ha ara”, va concloure Baró.

Veuen el porta a porta “millorable en comunitats de veïns”

El president de l’associació de veïns de Pardinyes, Joan Torné, va dir que el porta a porta al barri és difícil d’implementar, “ja que no és el mateix fer-ho en cases unifamiliars que en comunitats amb molts veïns” i va recordar que el regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, va reconèixer que el sistema era millorable. No obstant, Torné va coincidir amb Baró que bona part del problema “és l’incivisme”. Va explicar que “he vist com una bossa d’escombraries s’ha deixat al costat d’una paperera i deu hores després seguia allà”, per la qual cosa va assenyalar que hi ha d’haver un equilibri “entre el civisme i el servei de neteja”. També va lamentar que hi hagi gent que deixi grans residus junts en contenidors “quan Ilnet els ve a buscar”. D’altra banda, ha demanat a la Paeria habilitar un nou aparcament en terrenys d’Adif.

Capses de cartró i altres deixalles davant la plaça Blas Infante.

Capses de cartró i altres deixalles davant la plaça Blas Infante.MAITE MONNÉ

Capses de cartró i altres deixalles davant la plaça Blas Infante.

Capses de cartró i altres deixalles davant la plaça Blas Infante.MAITE MONNÉ

tracking