Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© A l'esquerra, l'estàtua restaurada. A la dreta, l'estatua amb el color de bronze
SEGREAmb la restauració, l’estàtua d'Indíbil i Mandoni recupera el negre que va perdre durant la neteja que se li va fer el 1999. Per a l’excap d’arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Ramon González, és encertat perquè “posar aquesta capa era propi de les escultures dels anys 40 per protegir-les del clima i preservar-les”.
Sobre l’actuació del 1999 en la qual va passar del negre a un marró brillant, González ho veu “com si se li tragués la pell a l’estàtua, per la qual cosa és una bona idea recuperar el negre”.
L’escultura va ser creada el 1884 a Roma per Medard Sanmartí inspirant-se en els guerrers ibers Istolaci i Indortes, que al segle III abans de Crist van fer front a una invasió cartaginesa.
L’estàtua s’havia de portar al Museu del Prado, però va ser traslladada al museu de Vilanova i la Geltrú. Anys després, el 1945, l’alcalde de Lleida, Víctor Hellín, la va comprar, la va fondre en bronze i la va col·locar als Camps Elisis durant la primera fira agrària de Sant Miquel. L’any següent es va traslladar a la seua ubicació actual, ja amb el nom dels cabdills ilergets que van fer front als romans, Indíbil i Mandoni.
Per a González, “és l’obra més famosa de Sanmartí”, i va afegir que la reubicació davant l’Arc del Pont va servir “perquè els cotxes no circulessin per l’Eix”.
Comentaris
Que la gent critiqui la restauració d'un element artístic ratlla el cunyadisme... Seria interessant conéixer les opinions d'aquest experts en medicina, salut, educació, etc... Aturem el cunyadisme i deixeu treballar als experts
Denunciar comentari RespondreOtra cagada más. Y van ....Lo que sí me hace gracia es que un alcalde franquista fuese quien rescató las imágenes y un alcalde independentista no la haya retirado por la "Memoria Democrática" que tanto gusta a socialcomunistas e Independentistas
Denunciar comentari Respondre
Jo era cregut que el bronze era daurat i que amb el pas del temps es tornava verdós i fosc per un procés natural d' oxidació.
És com si la figura dels guerrers fos una altra!
A mi, m'agradava més abans de la restauració però per a gustos els colors.
Aquest arranjament de la figura de l'Indivil i Mandoni, per mi, és com si es fes una restauració de la Moreneta i la tornessin blanca.
Denunciar comentari Respondre