x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

Per què l'estàtua d'Indíbil i Mandoni de Lleida ara és negra?

4
Actualitzada 10/12/2021 a les 08:58
A l'esquerra, l'estàtua restaurada. A la dreta, l'estatua amb el color de bronze

A l'esquerra, l'estàtua restaurada. A la dreta, l'estatua amb el color de bronze

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© A l'esquerra, l'estàtua restaurada. A la dreta, l'estatua amb el color de bronze

SEGRE

Amb la restauració, l’estàtua d'Indíbil i Mandoni recupera el negre que va perdre durant la neteja que se li va fer el 1999. Per a l’excap d’arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Ramon González, és encertat perquè “posar aquesta capa era propi de les escultures dels anys 40 per protegir-les del clima i preservar-les”.

Sobre l’actuació del 1999 en la qual va passar del negre a un marró brillant, González ho veu “com si se li tragués la pell a l’estàtua, per la qual cosa és una bona idea recuperar el negre”.

L’escultura va ser creada el 1884 a Roma per Medard Sanmartí inspirant-se en els guerrers ibers Istolaci i Indortes, que al segle III abans de Crist van fer front a una invasió cartaginesa.

L’estàtua s’havia de portar al Museu del Prado, però va ser traslladada al museu de Vilanova i la Geltrú. Anys després, el 1945, l’alcalde de Lleida, Víctor Hellín, la va comprar, la va fondre en bronze i la va col·locar als Camps Elisis durant la primera fira agrària de Sant Miquel. L’any següent es va traslladar a la seua ubicació actual, ja amb el nom dels cabdills ilergets que van fer front als romans, Indíbil i Mandoni.

Per a González, “és l’obra més famosa de Sanmartí”, i va afegir que la reubicació davant l’Arc del Pont va servir “perquè els cotxes no circulessin per l’Eix”.

Comentaris

  • #4 Pere
    11/12/21 23:37

    Aquest arranjament de la figura de l'Indivil i Mandoni, per mi, és com si es fes una restauració de la Moreneta i la tornessin blanca.

    Denunciar comentari Respondre
  • #3 Antoni
    11/12/21 23:27

    Que la gent critiqui la restauració d'un element artístic ratlla el cunyadisme... Seria interessant conéixer les opinions d'aquest experts en medicina, salut, educació, etc... Aturem el cunyadisme i deixeu treballar als experts

    Denunciar comentari Respondre
  • #2 Pep Lleida
    11/12/21 14:15

    Otra cagada más. Y van ....Lo que sí me hace gracia es que un alcalde franquista fuese quien rescató las imágenes y un alcalde independentista no la haya retirado por la "Memoria Democrática" que tanto gusta a socialcomunistas e Independentistas

    Denunciar comentari Respondre
  • #1 Lo borraset
    10/12/21 10:47

    Jo era cregut que el bronze era daurat i que amb el pas del temps es tornava verdós i fosc per un procés natural d' oxidació.
    És com si la figura dels guerrers fos una altra!
    A mi, m'agradava més abans de la restauració però per a gustos els colors.

    Denunciar comentari Respondre
Comenta el contingut

Descobrir
4
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre