SEGRE

ESNOTICIA

Tercera dosi per als majors de 50 i els vacunats amb AstraZeneca

La Comissió de Salut Pública tracta avui aquesta proposta, que afecta més de 62.000 lleidatans || A Lleida baixen en onze els ingressats, però es dispara el rebrot

El nou punt de vacunació a l'avinguda de les Garrigues, 21.

El nou punt de vacunació a l'avinguda de les Garrigues, 21.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els experts de la ponència de vacunes van recomanar ahir ampliar la tercera dosi contra la Covid als majors de 50 anys i als vacunats amb AstraZeneca, la majoria treballadors essencials de menys de 55 anys, una proposta que valorarà avui la Comissió de Salut Pública. A Lleida afectaria 52.000 persones d’entre 50 i 59 anys i 10.300 de menys de 50 que estan immunitzats amb AstraZeneca. Així ho va anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió del Consell Interterritorial entre el ministeri i les comunitats.

Els experts de la ponència han estudiat ampliar la població que rebrà un recordatori contra la Covid després que la Xunta de Galícia comencés a citar aquesta setmana les persones d’entre 50 i 59 anys sense que la tercera dosi hagi estat encara aprovada per la Comissió de Salut Pública. I han fet una doble proposta: donar la tercera dosi als majors de 50 i als vacunats en el seu dia amb AstraZeneca, que majoritàriament van ser treballadors essencials com policies, bombers, mestres i professors i farmacèutics.Avui serà quan els directors generals del ministeri i les comunitats estudiïn aquesta proposta que, recorden fonts de Sanitat, pot ser ratificada o modificada. En cas que s’hi doni llum verda, serà cada comunitat autònoma la que decidirà quan es posarà en marxa.

A més, tot apunta que en un termini curt de temps s’ampliarà aquesta mesura als majors de quaranta anys. Així mateix, el departament de Justícia està vacunant amb la tercera dosi “tota la comunitat penitenciària”, segons va anunciar la consellera, Lourdes Ciuró, que va dir que “estar confinat en un mòdul és molt difícil per als interns i per a les persones que hi treballen”.Respecte al balanç diari, el departament de Salut va registrar onze ingressats menys al pla de Lleida, amb 80, dels quals 11 estaven a l’UCI (+1). Al Pirineu hi continuava havent 7 ingressats i a Catalunya eren 1.116 (+10), dels quals 264 estaven crítics (+5). Es van declarar 17 morts, cap a la província. El risc de rebrot es va disparar fins als 700 punts a Catalunya (+131), 886 a Ponent (+153) i 1.193 al Pirineu (+290)

Justícia ha començat a vacunar amb la tercera dosi reclusos i funcionaris de les presons catalanes

Per la seua part, el delegat de Salut a Lleida, Josep Pifarré, va dir que al voltant del 20 per cent dels llits ocupats als hospitals Arnau i Santa Maria són per Covid i va recordar que s’estan anul·lant operacions no urgents, com va avançar SEGRE la setmana passada. Va indicar que el sistema està preparat per suportar l’actual pressió però va reconèixer el cansament dels professionals, per la qual cosa va demanar que “cadascú posi el seu gra de sorra per abaixar la corba”.

Un ens de la UE demana mesures “fortes” per reduir contagis

La vacunació per si sola no és suficient per aturar l’impacte de la variant òmicron, sinó que cal adoptar mesures “fortes” per reduir la transmissió i alleujar la sanitat pública, va advertir ahir el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).És necessari “protegir la població més vulnerable” en els propers mesos i no hi ha prou temps per aconseguir-ho amb les vacunes actuals, alerta. Advoca per utilitzar adequadament les mascaretes, teletreballar, evitar les aglomeracions als espais públics, reduir-les al transport públic i garantir una ventilació adequada en els espais tancats, entre altres mesures. Diu que les vacunes han demostrat una efectivitat “alta” davant la delta i per tant s’ha de prosseguir amb la seua administració, tant contra la circulació d’aquesta variant com per “reduir” l’impacte d’òmicron.Així mateix, diversos metges de Catalunya donen per fet que al gener hi haurà més restriccions, si bé des del Govern s’insisteix que no estan a sobre de la taula, de moment.

Facultatius i epidemiòlegs consultats per El Periódico demanen limitacions d’aforaments i d’horaris davant del risc de saturació de les UCI.

tracking