L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, posa de relleu el compromís del govern de la Paeria per retirar els vestigis del franquisme que quedaven als espais públics de la ciutat.
Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Un operari comença els treballas per retirar l'escut franquista de l'antic edifici de capitania d'infanteria de Gardeny de Lleida.
ACNL'Ajuntament de Lleida ha començat a retirar l'escut franquista de la façana de l'antic edifici de capitania d'infanteria de Gardeny. Es tracta del darrer escut franquista que queda a l'espai públic a la capital del Segrià i la Paeria ha acabat optant per retirar-lo de la façana per tal de donar compliment a la Llei de Memòria Històrica.
Un cop retirat, aquest emblema de 12.000 quilos de pes, amb l'àliga i el jou i les fletxes franquistes, serà traslladat i dipositat a l'arxiu arqueològic municipal. "Hem de tenir el coratge polític i cívic de fer allò que, des de la mort del dictador, molts partits polítics, entitats i lleidatans havien demanat", ha afirmat l'alcalde Miquel Pueyo. Els treballs està previst que s'allarguin fins dijous.
Pueyo ha dit que la retirada de l'escut franquista de Gardeny és "un dia important" per a Lleida. "Des de la mort del dictador i durant molt de temps hi ha hagut per part d'alcaldies successives una certa tolerància en relació amb els vestigis del franquisme", ha assenyalat l'alcalde de Lleida. Així, ha recordat que anys enrere "la Paeria va tapar l'escut amb una lona però aquesta es va acabar trencant amb el pas del temps".
Miquel Pueyo ha recordat el compromís del govern municipal d'ERC i JxCat, i en aquell moment encara amb el Comú, per retirar aquest gran emblema de formigó de la façana de l'antic edifici de capitania d'infanteria abans que acabés l'any. "Hem de tenir el coratge polític i cívic de fer allò que, des de la mort del dictador, molts partits polítics, entitats i lleidatans havien demanat", ha posat de relleu l'alcalde lleidatà.
A la vegada, ha remarcat que el govern municipal "té l'obligació de completar el procés de reconeixement cap a aquelles persones que van patir o van lluitar contra el franquisme". En aquest sentit, Pueyo ha explicat que, tant al turó de la Seu Vella com al de Gardeny, es farà algun gest de memòria per a les persones que van ser obligades a treballar per aixecar aquestes casernes". En el cas de Gardeny, ha recordat que "va ser un espai on presoners o treballadors es van veure forçats a construir els diferents edificis que acull el turó".
La retirada de l'emblema franquista de Gardeny per complir amb la Llei de Memòria Històrics se suma a la substitució de noms de carrers i a la retirada de plaques d'habitatges del Ministeri de l'Habitatge franquista que s'han dut a terme a la ciutat amb l'actual i anteriors governs de la Paeria. Els treballs, que executa l'empresa Biosca i que tenen un cost d'uns 11.000 euros, es duran a terme entre aquest dimecres i dijous, segons ha explicat el tinent d'alcalde, Toni Postius. Després, l'emblema es traslladarà a l'arxiu arqueològic municipal.
Comentaris
Pueyo y sus lazis hacen a la escultura historica de Gardeny lo mismo que los talibanes a los Budas de Bāmiyān en Afganistan...
Así estamos con este patetico elemento al frente de la ciudad...
el agua más cara de Cataluña, ratas, delincuencia, suciedad, inseguridad, altos e innumerables impuestos, Lleida en decadencia...
Jordi Gibraltar UK va dir..
Avui Lleida esta més lletja, més buida i més abandonada. Han retirat part de la història de la nostra ciutat, potser per a indepes de Ciutat de Jardí com el jordi gibraltar o miquel pueyo, aquesta era fosca i pobra. Però pels que vivim al barri de la Mariola i Gardeny i hem vist la vida que donaven els militars a Lleida, ens sap moltíssim de greu. Han destruït un edifici arquitectònicament molt interessant i ens hem quedat orfes d'història. Els que recordem la pulcritud i col·laboració de l'exèrcit a Lleida i lo bé que estaven integrats en la nostra societat (a part de la seguretat i vida econòmica que donaven) . Trobem a faltar la Lleida sense menes i paga pensions, sense indepes hiperventilats que van de oprimits desde la seva segona residencia de Cambrils. La Lleida dels petits comerços, de gent autòctona i d'arreu d'Espanya , la lleida neta i que respecta les seves costums. Avui sembla que esta més ben vist posar pregaries islàmiques desde la Seu Vella que el honor militar.
Poc a poc Lleida comença a estar més neta. Tota " aquesta " brutícia s´ha de treure.
Denunciar comentari RespondreHoy ya podré dormir tranquilo, Pueyo ha hecho realidad mi sueño. Eso sí, cuando salga de casa observaré que está un poco sucia la calle, incluso algún roedor bien alimentado se pasará a sus anchas por aceras y parques abandonados. También me iré a pasear y ver que el comercio va desapareciendo poco a poco. Y por supuesto, pasearé por el Carrer Major con cierto miedo no sea que tenga algún conato de atraco o tirón de bolso. Pero me ilusiona que haya quitado una gallina de un edificio abandonado
Denunciar comentari Respondre
Gardeny está abandonat, feu el minim perqué la gente pugui gaudir del seu entorn, sou lo mateix que l'altre govern pero amb un toc de modernisme déspota. En ma vida havia vist una Lleida tan bruta i amb tanta delinqüència. No ens prengeu el pel, dignifiqueu l'espai i pareu d'utilitzar les ideologíes per guanyar vots. A vosaltres us importa un rave gardeny!
Denunciar comentari Respondre