SEGRE

LLEIDA

Els contactes estrets vacunats no faran quarantena després de fer Salut marxa enrere

N'havien de fer a partir d'avui, mentre Lleida continua registrant rècord de contagis de la Covid || La variant òmicron té un 80% menys de risc d'hospitalització, segons un estudi a Sud-àfrica

Una farmàcia de Lleida informa en un cartell de la falta de tests.

Una farmàcia de Lleida informa en un cartell de la falta de tests.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les persones vacunades no hauran de fer finalment quarantena si són contactes estrets de positius de Covid, en contra del que va anunciar la setmana passada el departament de Salut davant la capacitat d’òmicron d’encomanar immunitzats. Aquesta mesura s’havia d’implementar avui, però la Comissió de Salut Pública de Sanitat va acordar que aquestes persones no s’hauran d’aïllar, encara que sí “limitar les seues activitats a les essencials reduint al màxim les interaccions socials”. Davant d’aquesta decisió, Salut va decidir seguir la recomanació de Sanitat.

Va anunciar que tot i que “el nou protocol estatal genera importants dubtes sobre la seua aplicabilitat cal evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals”. Respecte a la situació de la pandèmia, a Lleida es continua registrant rècord de contagis, amb 420 més al pla i 75 a Ponent, mentre que a Catalunya van ser 10.986 i Salut va notificar un mort, cap a la província. De moment, el número d’ingressats va pujar lleument, amb tres més a Ponent i un total de 87, encara que n’hi havia tres menys a l’UCI, amb 18.

Al Pirineu també hi havia 3 ingressats més, arribant a un total de 14, xifra que no s’assolia des de l’estiu. A Catalunya hi havia 1.325 hospitalitzats (+13), amb 343 a l’UCI (+3). Per un altre costat, les taxes, encara que són molt altes, continuen baixant (vegeu la gràfica).

D’altra banda, hi havia sis residències roges a Lleida, les mateixes que la setmana passada, i dos de taronja.Així mateix, les persones encomanades amb òmicron en els últims tres mesos a Sud-àfrica han tingut un 80% menys de probabilitat de ser hospitalitzades, segons l’Institut Nacional de Malalties Transmissibles sud-africà, però el risc de malaltia greu no va variar.Finalment, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va alertar que hi ha gent que està ajornant la tercera dosi de la vacuna fins després de Nadal “per evitar trobar-se malament” i va advertir del risc que corren si s’encomanen. En aquest sentit, va dir que es preveu obrir la franja de 40 a 49 anys per a la tercera dosi “en els propers dies”. La gran majoria de farmàcies de Lleida i de la resta del territori s’han quedat sense tests ràpids d’antígens per detectar la Covid i no hi ha data concreta per tornar a disposar-ne.

Segons el Col·legi de Farmacèutics de Lleida, “a causa de l’alta demanda hi ha hagut una ruptura d’estocs i com que venen de la Xina, tardaran uns dies a arribar”. Fonts del Col·legi van assenyalar que en algunes farmàcies la demanda s’ha multiplicat per deu en només una setmana.Sobre la falta de tests també es va pronunciar ahir la ministra de sanitat, Carolina Darias, que va anunciar que l’Agència Espanyola de Medicaments autoritzarà la venda a les farmàcies de determinats tests d’antígens d’ús professional per l’increment “exponencial” de la demanda. Serà una mesura “temporal” i només es permetrà la comercialització d’aquells per als quals la presa de mostra sigui nasal “per facilitar-ne l’extracció”.

“Són tests similars als que són d’autodiagnòstic”, va assenyalar Darias. Va assegurar que el ministeri de Sanitat ja ha identificat empreses que els fabriquen a Espanya i l’Agència de Medicaments “ja ha posat en marxa autoritzacions temporals”. Darias va assegurar que la demanda de tests ràpids “s’ha multiplicat per més de 1.000”.

Ajuts directes de 20 milions al lleure nocturn

El Govern destinarà 20 milions d’euros en ajuts directes al sector del lleure nocturn, que avui a partir de mitjanit haurà de tancar per les noves mesures. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va dir que es tracta de la línia d’ajuts “més important” destinada al sector. “El Govern ha d’estar al costat del sector, que és el més afectat, amb fets, i per això actuarà amb celeritat”, va afirmar el conseller.

Defensen que als bars hi ha un 0,1% de casos

La Federació d’Hostaleria de Lleida va defensar ahir que un informe de l’Institut Carles III, del 15 de desembre, “assenyala que el 0,1% dels contagis es produeixen en restaurants davant del 38,3% en domicilis”, per la qual cosa va demanar al Govern “un canvi en la gestió de la pandèmia”. El sector espera que publiqui la resolució amb les restriccions per presentar un recurs amb mesures cautelaríssimes.

Els efectes de la tercera dosi ja es noten

El Grup d’Investigació en Biologia Computacional de la UPC (Biocomsc) apunta que ja es comencen a notar “fortament” els efectes de les terceres dosis posades i la variant òmicron en perfil d’edats d’incidència. D’acord amb dades de Salut, el Biocomsc destaca que en aquests moments hi ha tres vegades menys casos entre persones més grans de 80 anys que entre adults joves.

tracking