SEGRE

ESNOTICIA

Les morts per Covid cauen un 80% i un 70% els ingressos a Lleida per la vacuna

Pugen els contagis, dels quals el 4,7% acaben hospitalitzats, davant del 14% del 2020

Leocàdia Peña, primera persona a la qual es va administrar la vacuna.

Leocàdia Peña, primera persona a la qual es va administrar la vacuna.D. SALUT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les vacunes funcionen. Així ho demostren les xifres davant la presència de la nova variant del coronavirus òmicron, que malgrat que és tres vegades més contagiosa, el percentatge d'hospitalitzacions a la demarcació de Lleida s'ha reduït substancialment en comparació amb les dades de fa un any, quan es va iniciar la vacunació contra la Covid-19.

La Covid no ha donat treva per Nadal i han pujat tots els indicadors a uns nivells semblants als de l’any passat. Tanmateix, la situació no és la mateixa quan es compleix un any des que es van començar a administrar les primeres vacunes contra la Covid-19.

Actualment, a les comarques de Lleida hi ha cinc vegades més contagis que el desembre del 2020, amb 2.690 positius registrats en l’últim balanç, quan en la mateixa setmana de l’any passat es van registrar 877 casos, malgrat que el percentatge d’hospitalització (tant a planta com a les UCI) és un 70% inferior, al passar que un 12,5 per cent dels infectats requerissin hospitalització al 3,8% actual. El 27 de desembre de fa 12 mesos estaven ingressats a planta 98 casos diagnosticats davant dels 82 actuals, mentre que els casos més greus que van requerir ingrés a l’UCI han baixat de l’1,3% del total de contagis al 0,8 per cent. Més significatiu és el resultat de la campanya de vacunació en els casos comptabilitzats de morts.

Fa un any, dos de cada 100 encomanats per Covid morien (1,9%), mentre que en l’actualitat és un de cada 200 (0,4 per cent), és a dir, la mortalitat el virus ha caigut un espectacular 80%. Tanmateix, malgrat aquestes bones dades, no s’ha d’abaixar la guàrdia. Així, Salut va notificar ahir la mort de tres persones a Lleida des de divendres passat, dos a la regió sanitària del Pirineu i una a les comarques del pla, amb la qual cosa des de l’inici de la pandèmia Lleida ja suma 900 defuncions.

Des de divendres també s’han comptabilitzat 533 nous casos i hi ha 98 persones hospitalitzades, de les quals 22 a l’UCI. Pel que fa a la campanya de vacunació a les residències d’avis la immunització també ha estat molt efectiva. Des del mes de març del 2020, a la província de Lleida han mort 440 usuaris per Covid, 234 a la regió sanitària del pla i 106 a la del Pirineu.

L’estadística constata que 394 van perdre la vida entre el març i el desembre del 2020, mentre que la xifra s’ha reduït a 46 aquest any, un 90% menys tenint en compte que el període de temps és més gran (10 mesos l’any passat i gairebé 12 en aquest).

«Els que no es vacunen són incrèduls o els falta informació»

Leocàdia Peña

Primera vacunada del Pirineu

Leocàdia Peña va ser fa un any la primera persona a la qual es va administrar la vacuna a la regió sanitària del Pirineu. És natural de Cerbi, a les Vall d’Àneu, i fa cinc anys que viu a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur. Ja fa un mes que li van administrar la dosi de reforç i va assegurar que “totes les persones que no es vacunen són incrèdules o els falta informació”. “La vacunació hauria de ser obligatòria per poder acabar d’una vegada amb aquesta maleïda pandèmia.” Assegura que enguany ha pogut passar el Nadal amb la seua filla, cosa impossible l’any passat, “quan estàvem tancats sense poder estar amb la família”. “Va ser una cosa gairebé criminal i la vacuna és essencial per seguir endavant per intentar fer una vida normal”, va assenyalar Peña. 

tracking