SEGRE

ESNOTICIA

La quarantena dels casos de Covid lleus o asimptomàtics s'escurça a set dies

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar ahir reduir de deu a set dies la quarantena dels contagiats de Covid lleus o asimptomàtics i que al seu final no sigui necessari donar negatiu en una PCR o test. Aquesta mesura entra avui mateix en vigor i també s'aplica als contactes estrets que no estan vacunats.

Una farmàcia amb un cartell informant que tenen tests.

Una farmàcia amb un cartell informant que tenen tests.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió de Salut Pública, en què hi ha representades les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat, va acordar ahir “per unanimitat” reduir la quarantena de deu a set dies en els casos positius de Covid-19 que siguin lleus o asimptomàtics. El termini d’una setmana es comptarà des de l’inici dels símptomes o, en el cas dels asimptomàtics, a partir del resultat positiu.

Així ho va anunciar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ho va justificar al·legant que el període d’incubació de la variant òmicron “és més curt” que les altres variants que la van precedir i que, a més, “presenta més lleugeresa respecte a onades anteriors”. La ministra va precisar que aquest nou criteri entrarà en vigor a partir d’avui i que una vegada acabin aquests set dies de confinament no caldrà una prova negativa d’antígens o PCR, “sempre que no hagin tingut símptomes”, va recalcar. D’altra banda, el període d’aïllament de les persones no vacunades que han estat contactes estrets d’un positiu també es redueix de deu a set dies.

Respecte als contactes que sí que estan vacunats, no s’hauran d’aïllar però sí extremar les precaucions. La mesura va en la línia de països com el Regne Unit, Itàlia o Estats Units, que han escurçat l’aïllament dels infectats davant de la nova etapa en què entra la pandèmia amb la variant òmicron, que és més contagiosa però genera menys ingressos hospitalaris a l’haver-hi menys infectats greus. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ja es va mostrar favorable ahir abans de l’anunci de la Comissió de Salut Pública a reduir les quarantenes.

“No estaríem en contra de reduir quarantenes i aïllaments, però la valoració no és única de Salut, sinó també de l’impacte social que tenen les quarantenes en els asimptomàtics”, va dir Cabezas. D’altra banda, Darias va dir que es garantirà la presencialitat als centres educatius a la tornada de les vacances de Nadal. Catalunya no contempla demorar la tornada a les aules, fixada per al dia 10, i el 4 hi haurà una reunió interterritorial per unificar criteris.

Les farmàcies ja tornen a tenir tests d’antígens

Les farmàcies lleidatanes ja tornen a tenir tests d’antígens en els últims dies després que la setmana passada moltes pengessin el cartell de final d’existències per l’alta demanda que hi va haver per culpa dels àpats de la nit de Nadal i Nadal. D’aquesta manera, ahir diverses farmàcies de la capital tenien cartells a l’exterior anunciant que sí que disposaven dels tests, que serveixen per saber de forma ràpida si s’està encomanat del Covid, encara que els seus resultats no són 100% fiables, com sí que ho són les proves PCR, molt més cares, el resultat de les quals tarda un dia a saber-se i que no poden fer-se a casa. Paral·lelament, les farmàcies catalanes s’han ofert a Salut per fer més tests d’antígens a fi d’ajudar a descongestionar l’Atenció Primària, i assenyalen que la demanda de proves s’ha multiplicat per 20 aquests últims dies.

Al seu torn, el president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, va considerar necessari oferir possibilitats més viables de detecció de la Covid, i va dir que veu “raonable” que els supermercats puguin vendre tests en zones amb baixos índexs de vacunació. No obstant, va precisar que a dia d’avui és més eficaç fer-ho a les farmàcies, ja que aquestes poden avisar a l’instant el departament de Salut. Torres va afegir que fer el test d’antígens a les farmàcies dona més fiabilitat que fer-se’ls a casa.

El risc de rebrot ja supera els 2.000 punts

La província de Lleida va tornar a superar ahir el miler de nous casos amb 1.113, la gran majoria a la regió sanitària del pla (948). També va augmentar en dos el nombre d’ingressats a tot el territori (108), però els malalts crítics es mantenen en 23. Al seu torn, el risc de rebrot al pla va pujar a 311 punts, superant els 2.000 (2.014), igual que la Pirineu, que va arribar als 2.215 després d’augmentar en 254 punts.

Vuit residències de Lleida, amb casos actius de Covid

La Generalitat va informar ahir que vuit residències de Lleida estan qualificades com a roges. Això significa que tenen casos actius de Covid, han aparegut nous positius o hi ha brots sota investigació. Al seu torn, n’hi ha tres més en situació taronja, que significa que han tingut casos de Covid però que es troben controlats i aïllats. Per contra, la gran majoria de residències lleidatanes (62) no tenen cap cas.

Preveuen més de 1.500 botellons la nit de Cap d’Any

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va dir ahir que preveu més de 1.500 botellons i festes il·legals per la nit de Cap d’Any a Catalunya a causa de les restriccions. Argumenta que sense oferta de locals d’oci nocturn i amb els bars i restaurants tancats a partir de la 1 de la matinada, les trobades de més de deu persones sense mesures de seguretat “es dispararan”.

tracking