SEGRE

SERVEIS TRANSPORTS

La concessionària dels busos demana prorrogar cinc anys més el contracte

L'ajuntament encara no ha decidit si l'accepta, renegocia les condicions o municipalitza el servei || Els viatgers el 2021 cauen un 30% respecte al 2019

Imatge d'arxiu de viatgers pujant a un autobús.

Imatge d'arxiu de viatgers pujant a un autobús.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa concessionària del servei d’autobusos urbans, Moventis, ha demanat a la Paeria prorrogar el contracte cinc anys més. Així ho van informar tant el mateix ajuntament com el responsable de Moventis, Carles Soldevilla, que va dir que “el contracte s’acaba el 30 de juny del 2022 i un any abans d’aquesta data vam enviar a la Paeria la proposta de pròrroga, que està estipulada al contracte i que seria de cinc anys”. Soldevilla va afegir que, en cas de no haver-hi notificació prèvia, “la pròrroga es faria de forma automàtica i n’estem estudiant la viabilitat amb la Paeria”.

No obstant, el gerent de Moventis va vaticinar que la negociació de la pròrroga serà gairebé obligada, perquè “el contracte preveu uns ingressos que ara seran menys a causa dels efectes del Covid”. Per la seua part, des de l’equip de govern van confirmar haver rebut la proposta de Moventis, però van precisar que estan negociant les condicions. La previsió és que les properes setmanes la Paeria decideixi si accepta la pròrroga, convoca un concurs públic o opta per municipalitzar el servei.

D’altra banda, des del comitè d’empresa de Moventis també van confirmar aquestes negociacions i que “no està previst ni retallar línies ni fer canvis a la plantilla”. Val a recordar que la Paeria ha demanat fons europeus per renovar part de la seua flota de busos i comprar vehicles, un fet que, sumat que encara no ha pogut aprovar el pressupost del 2022, pot condicionar les negociacions de la pròrroga.D’altra banda, Soldevilla va dir que tanquen el 2021 amb un 30% menys de viatgers que l’últim any abans de la pandèmia, el 2019. “Llavors vam tenir 6.543.000 viatgers i el 2021 n’hem perdut 1,8 milions, encara que tenint en compte com va ser el 2020, en el qual tot just hi va haver activitat, ens donem per satisfets”, va manifestar.

El principal motiu d’aquesta pèrdua de clients és, segons va assenyalar, que “moltes persones han tornat a utilitzar el vehicle privat per la por de contagiar-se en el transport públic o van en bicicleta o patinet”. En aquest sentit, Soldevilla creu que “dels 1,8 milions de viatgers que hem perdut, només en podrem recuperar el 60%, ja que la resta han adoptat altres estils de transport i aquests ja no tornaran”.

El cost del servei es va disparar en els primers 8 mesos de l’any passatEl cost anual del servei d’autobusos urbans és d’aproximadament 10 milions d’euros, dels quals la venda de bitllets i abonaments cobreix menys de 3,5.

El 2019, la Paeria va aportar 6,38 milions i el 2020, amb la caiguda de viatgers per la Covid, encara que va descendir la retribució a l’empresa al baixar els quilòmetres, 6,7 milions. Per al 2021, malgrat haver recuperat part dels viatgers, el seu cost es va disparar 765.000 euros en els primers vuit mesos de l’any respecte al 2019, per la qual cosa podria arribar als 7,4 milions.Respecte a la resta de concessions municipals, la més pròxima a arribar a la fi, després de la dels autobusos, és la del servei de neteja i recollida de residus, en mans d’Ilnet, que acaba el 2024 després que el 2018 fos prorrogada sis anys per posar en marxa el porta a porta, entre altres qüestions. Ilnet és una UTE formada per Romero Polo i Valoriza.

La primera, juntament amb Citelum, integra l’UTE Lleida Llum, titular de la concessió de l’enllumenat públic de la ciutat fins a principis del 2026. La gran concessió que té un període més llarg de vigència és la de l’aigua, en mans d’Aqualia, ja que no finalitza fins al 2037, després que la Paeria aprovés el 2012 una pròrroga de 19 anys al contracte inicial, que acabava el 2018.

tracking