SEGRE

Detingut a Lleida el líder d'una important banda internacional que traficava amb fàrmacs

En l’operació, que també s’ha dut a terme a Madrid i Alacant, ha estat confiscada la partida de psicòtrops més gran a Espanya

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional s’ha apoderat de la partida de fàrmacs psicotròpics més gran localitzada a Espanya, 200.000 pastilles, en una operació en la qual ha detingut els vuit membres d’una xarxa internacional –el capitots a Lleida– que traficava amb aquests medicaments per a l’elaboració al Marroc de karkubi o "droga dels pobres". Segons recorda la Direcció General de la Policia en una nota, el karkubi és el nom amb què es coneix a una substància estupefaent que s’elabora barrejant psicòtrops amb haixix, alcohol o goma d’enganxar.

L’operació, desenvolupada en quatre fases, s’ha dut a terme a les províncies de Lleida –on es trobava establert el líder de l’organització– Madrid i Alacant, on va ser detingut el principal proveïdor de pastilles de l’entramat. I s’ha fet en dispositiu conjunt amb el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària espanyola i el Centre de Cooperació Policial de Tànger de la Direcció General de Seguretat Nacional marroquina.

Va ser el juny de 2021 quan es va iniciar la investigació després de localitzar un furgó de lloguer amb matrícula marroquina, arrendat per una empresa de transport amb domicili a Lleida, a l’interior de la qual els agents van localitzar 4.477 grams de cocaïna i 361.672 comprimits de fàrmacs psicotròpics. Després de diverses indagacions, la Policia va constatar que aquesta organització es dedicava a l’obtenció de diferents medicaments de la família de les benzodiazepines per a la posterior fabricació, al Marroc, de karkubi. Aquesta xarxa obtenia els medicaments mitjançant la falsificació de receptes mèdiques i utilitzava drogodependents, ja que aquests productes són receptats a consumidors habituals de droga; a canvi, els donaven petites quantitats de diners o de droga. La primera fase de l’operació va tenir lloc a començaments de setembre quan la Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària es van personar al magatzem de l’empresa de transports a Getafe (Madrid).

Allà van procedir a l’obertura del paquet, que contenia dos caixes amb un forn a l’interior de cada una d’elles. En retirar el panell metàl·lic d’ambdós forns, van localitzar ocults, als compartiments interiors, 348 pots de pastilles que contenien un total aproximat de 80.000 comprimits. Aquesta confiscació va provocar que la banda modifiqués el mètode de transport dels medicaments, però, ja en la segona fase de l’operació, els investigadors van detectar que anaven a utilitzar un ferri que sortia des del port francès de Séte.

En aquest port, els investigadors van interceptar un individu d’origen marroquí que conduïa un vehicle, amb matrícula espanyola, a l’interior del qual van localitzar un total de 70.000 pastilles del grup farmacològic de les benzodiazepines.

La tercera fase de l’operació es va desenvolupar el mes de novembre passat, quan els agents van interceptar en un vehicle de l’organització 62.000 comprimits d’un medicament ansiolític.

A mitjans de desembre els agents van desenvolupar la quarta i última fase de l’operació que va concloure amb quatre escorcolls a Lleida (tres) i Alacant (un), i cinc detinguts. A la província de Lleida va ser arrestat el líder de l’organització, un individu d’origen marroquí al domicili del qual es van intervenir 27.000 euros en efectiu i 300 pastilles.

D’altra banda, el principal proveïdor de fàrmacs de l’entramat va ser detingut a Alacant, on els agents van confiscar petites quantitats de diferents comprimits que guardava com a mostres de les diferents substàncies amb què traficava l’organització.

alt

Operació contra la banda internacional de tràfic de medicaments

tracking