SEGRE

LLEIDA

La primera setmana de classes acaba amb 2.389 contagis, el 74% del primer trimestre

Les farmàcies estan “desbordades” fent proves als companys dels positius || Alta demanda de tests el primer dia que costen com a màxim 2,94 euros i en algunes oficines s'esgota tot l'estoc

Aquesta jove va anar ahir a la farmàcia Garròs de Lleida per a un test d’antígens el dia que va baixar el preu.

Aquesta jove va anar ahir a la farmàcia Garròs de Lleida per a un test d’antígens el dia que va baixar el preu.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La primera setmana del segon trimestre escolar ha acabat amb 2.389 persones més contagiades de la Covid en els centres educatius de Lleida, de les quals 2.104 són alumnes i 285, professors, segons la informació del departament d’Educació. Representen el 74% dels 3.232 contagis que hi va haver només durant el primer trimestre, que va acabar amb 2.678 positius acumulats d’alumnes i 554 de professors, per la qual cosa l’impacte de la setena onada és més que evident. A això cal sumar-hi les baixes dels docents i, a Lleida, Educació ha gestionat 324 nomenaments per a substitucions.

Tant l’Estat com les comunitats autònomes eren conscients de la situació i per això van canviar els protocols de les quarantenes i només s’aïllen les classes on hi hagi cinc positius o més o més d’un 20% de contagis, ja que, en cas contrari, milers estarien confinats. A Lleida, només hi ha un grup aïllat a l’escola Garona de Vielha e Mijaran. A tota la província hi ha 2.936 estudiants (+157) i 371 (+11) docents confinats.Cada vegada que hi ha un positiu en una aula, s’ofereix un test d’antígens gratuït als seus companys (a partir de Secundària no, ja que els no vacunats han d’aïllar-se igualment i no es dona l’abast per fer tantes proves).

Els tests els fan les farmàcies, unes 170 a Lleida, i la presidenta del col·legi de farmacèutics de la província, Maria Enrique-Tarancón, va explicar que estan “desbordats”. “La veritat és que no donem l’abast i ens sap greu no poder atendre tothom”, va assenyalar, i va afegir que “Salut és conscient de la situació”. “Nosaltres hi som per ajudar.

Esperem que comenci a baixar el pic de contagis i tot es normalitzi”, va manifestar. Algunes farmàcies de la capital del Segrià també van afirmar que “és un caos” i que hi ha “molta feina”.A Catalunya, la setmana escolar va tancar amb dotze grups, 56.794 alumnes i 6.512 professors confinats després de diagnosticar-se més de 46.500 contagis. Educació ha fet 4.690 nomenaments.

“De totes les baixes que hem cobert, la majoria són de curta durada. Això ens dona una visió optimista, en el sentit que aquesta setmana que ve recuperarem efectius”, va afirmar la directora general de Professorat i Centres Educatius Públics, Dolors Collell, a RAC1. Va reconèixer que “ha estat una setmana difícil”.Per una altra banda, les farmàcies venen des d’ahir els tests d’antígens de la Covid-19 a un màxim de 2,94 euros, preu fixat pel Govern espanyol.

Tant a Lleida com a la resta del territori hi va haver una gran demanda i es van formar nombroses cues. Farmacèutics lleidatans van titllar la situació de “delirant”, ja que la majoria de clients en van comprar per prevenció. Algunes farmàcies van haver de fer més comandes als proveïdors i altres es van quedar sense tests a última hora del dia.

Baixen els ingressats a Lleida i Catalunya

El departament de Salut va notificar ahir que hi havia 103 (-4) ingressats per la Covid al pla de Lleida, dels quals 20 seguien a l’UCI, i 14 més (-1) al Pirineu. A Catalunya eren 119 menys, amb 2.405, i cinc menys de crítics, amb 510. Es van registrar 30.833 contagis més, 1.338 a Ponent i 261 a les comarques de muntanya.

Comella demana mantenir els fons Covid

El gerent de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el lleidatà Adrià Comella, va assenyalar ahir la importància de mantenir, i fins i tot augmentar, els fons Covid. “Si es retiren, el sistema sanitari patiria molt més que a les retallades de l’any 2010”, va manifestar, i va assegurar que, “si tornem a la despesa del 2019, es deixaria un sistema danyat i incapaç per a les futures necessitats”.

L’hostaleria exigeix canvis en la gestió

La Federació d’Hostaleria de Lleida considera que “la gestió de la Covid necessita un canvi radical”, ja que “en llocs com Madrid, on les restriccions al sector han estat menors, l’evolució del virus és millor”.

Per exemple, assenyala que “Catalunya té una incidència de casos de 3.477 davant els 2.528 de Madrid”.

La transició a endèmia no serà igual al món

La Covid es convertirà en endèmia (una malaltia comuna), però no ho farà alhora als diferents països del món, la qual cosa retardarà el final de la pandèmia a una data que els experts encara no s’atreveixen a pronosticar, segons s’explica en un informe de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Tot i així, els investigadors afirmen que el final està més a prop després de gairebé dos anys, més de 300 milions d’infectats i 5,5 milions de víctimes mortals oficials.

tracking