SEGRE

SALUT INFÀNCIA

Detectats 95 casos de maltractament infantil el 2021 a Lleida, el doble que un any abans

Hospitals i centres de salut van notificar al registre Rumi-Salut 25 episodis de violència a nens i adolescents de caràcter greu || Una trentena per abusos, entre ells un cas d'explotació sexual

Els experts assenyalen que la majoria de situacions de maltractament es produeixen en l’àmbit familiar.

Els experts assenyalen que la majoria de situacions de maltractament es produeixen en l’àmbit familiar.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els casos de maltractament infantil detectats per l’administració durant l’any passat a les comarques lleidatanes es van duplicar respecte als del 2020. Segons el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (Rumi-Salut), les dades dels quals gestiona la conselleria de Drets Socials, constata que durant l’any 2021 hospitals i centres d’atenció primària van notificar un total de 95 casos de maltractament a nens i adolescents a la província. Això suposa el doble que els episodis detectats un any abans, que van ser 47 a la demarcació.

La conselleria assenyala que un nen o adolescent pot haver patit més d’un tipus de maltractament de forma simultània. Dels 95 casos de maltractament infantil inclosos en el registre Rumi-Salut de la Generalitat, un total de 25 van ser catalogats pels professionals sanitaris com a episodis greus, cinc més que el 2020. Entre els casos més greus aquest any s’han produït una desena d’episodis d’abús sexual i vuit per maltractament psicològic i emocional.

De fet, les denúncies per maltractament psicològic s’han duplicat l’últim any, al passar de 15 el 2020 a un total de 31 el 2021. I per primera vegada han superat els casos detectats per maltractament físic, que també es van duplicar en els últims mesos, amb un total de 22 casos a la província, dels quals dos van ser considerats greus. Així mateix, també han augmentat les notificacions per negligència per part dels pares o tutors legals de menors, amb 9 casos el 2021, tres més que un any abans, de les quals dos van ser considerades d’especial gravetat i sis més, moderades.

Quant als abusos sexuals, els professionals sanitaris han notificat al sistema un total de 29 episodis registrats entre el gener i el desembre del 2021 a les comarques lleidatanes, cosa que suposa gairebé el triple que un any abans, quan es van detectar onze episodis. Han augmentat els casos coneguts d’especial gravetat, amb una desena, però també els moderats, amb dotze, que no comptaven amb registres el 2020. Uns altres set casos van ser considerats lleus, quatre més que el 2020.

Així mateix, el registre inclou un cas d’explotació sexual d’un menor d’edat, un tipus de maltractament infantil que no s’havia detectat en els últims anys en aquest tipus de registre. L’últim any també es van notificar tres casos de maltractament prenatal, abans del naixement, amb un cas menys que el 2020.

tracking