SEGRE

LLEIDA

El Govern elimina aquest divendres el certificat Covid i només manté el tancament de discoteques

Salut afirma que la pandèmia s'està frenant i que el 85% dels crítics per òmicron no estan vacunats o són immunodeprimits || Dos casos a Catalunya d'una subvariant més transmissible

Lectura d'un certificat covid en un establiment de Lleida.

Lectura d'un certificat covid en un establiment de Lleida.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va decidir aquest dimecres a última hora eliminar l’obligatorietat del certificat Covid a la restauració, gimnasos i residències a partir de demà, divendres, després d’analitzar l’informe del comitè científic assessor, que exposa que “la variant òmicron ha demostrat tenir una evasió immunitària i disminuir la prevenció de la infecció, en comparació amb la delta”. D’aquesta manera, el Govern assenyala que “una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se, independentment del seu estat vacunal o d’haver passat la malaltia, per la qual cosa l’efectivitat del certificat disminueix com a mesura”. Demà també s’aixequen la resta de restriccions, a excepció del tancament de l’oci nocturn.

Amb tot, el departament de Salut va tornar a assegurar ahir que la pandèmia continua desaccelerant-se. “Les incidències de contagis s’estan frenant en determinades edats”, va afirmar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que va matisar que les més elevades estan en el grup de 0 a 9 anys perquè entre els alumnes s’estan fent moltes proves (unes 377.000, de les quals el 7% han sortit positives). A més, dilluns hi va haver menys visites per Covid a l’Atenció Primària –unes 88.500 a Catalunya i unes 6.800 a Lleida– després de dos setmanes de rècord – superant les 100.000 a Catalunya i les 7.000 a Lleida–.

Mentrestant, a Espanya, la incidència va tornar a baixar per tercer dia consecutiu fins als 3.194 casos (-72) per 100.000 habitants.D’altra banda, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, va explicar que el 88% dels ingressos durant la segona setmana de gener tenien òmicron. “A les UCI de dos grans hospitals, el 23% té aquesta variant”, va explicar, i va afegir que “d’aquests, el 85% no estan vacunats, són immunodeprimits o tenen comorbiditats severes”. Va afegir que el 28% dels pacients ingressats a planta i el 33 per cent dels que són a l’UCI no estan vacunats.

D’altra banda va explicar que la xifra d’ingressats a l’UCI disminuirà perquè no computaran els ingressats amb Covid, sinó només per Covid.Finalment, ja s’han detectat dos casos de la nova subvariant d’òmicron BA.2 a Catalunya, present a 40 països. Tot i així, Cabezas va afirmar que no preveu canvis en la situació actual, ja que encara que seria més transmissible, no és més greu.

Les residències amb brots es disparen fins a les 41

L’alta incidència de contagis de Covid continua afectant les residències i el Govern va informar ahir que a Lleida ja n’hi havia 41 de roges –34 a Ponent i 7 al Pirineu–, 16 més que la setmana passada.

Es tracta de centres amb brots de Covid no controlats. També hi ha quatre centres més al pla de Lleida en situació taronja (-3), amb casos que estan controlats. Malgrat aquestes xifres tan altes i haver-se detectat 264 contagis entre usuaris de la província en l’última setmana, segons el departament de Salut, només una desena estan hospitalitzats i al llarg del mes de gener han mort tres residents.

A Catalunya hi havia 587 residències amb casos i 4.237 positius entre els seus usuaris.D’altra banda, Salut va notificar 36.177 positius a Catalunya, 2.035 al pla de Lleida i 238 al Pirineu, i 40 víctimes mortals, dos de les quals a la província. El nombre d’ingressats als hospitals catalans va créixer en 24 fins als 2.862, però hi va haver una disminució dels que estan a l’UCI i va baixar del llindar dels 500, amb 495 (-18). En canvi, a Ponent hi havia 10 ingressats més, amb 119, però un menys a les unitats de cures intensives, amb 21, mentre que al Pirineu la xifra es mantenia en 15.Així mateix, la velocitat de contagi al Pirineu va caure a 1 després de tres mesos.

Lleu repunt d’alumnes de Lleida confinats

El departament d’Educació va informar ahir que als centres educatius de Lleida hi havia 5.274 (+51) alumnes i 566 professors (+4) confinats.

Sanitat descarta reduir més les quarantenes

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va aclarir ahir que la reducció de quarantenes de 7 a 4 o 5 dies és un tema encara “absolutament immadur”, ja que hi ha “una incidència elevada”.

La Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, el País Valencià i Galícia havien proposat escurçar-les.

Protesta d’infermeres el 10 de febrer als CAP

Infermeres i fisioterapeutes es concentraran el proper 10 de febrer als CAP de Lleida i de la resta de Catalunya, convocats per Satse, per denunciar “la greu situació de deteriorament i precarietat de l’Atenció Primària” i per reclamar “mesures eficaces” que millorin l’atenció sanitària.

Renfe amplia els canvis de bitllet al 15 de febrer

Renfe ha ampliat fins al 15 de febrer la possibilitat de canviar els bitllets ja comprats i sense cost per l’augment de contagis de Covid.

Protesta a l’Hospital del Mar - Desenes de treballadors de l’Hospital del Mar de Barcelona van protestar ahir per “la mala gestió del centre”. Asseguren que “estan al límit” i no descarten anar a la vaga. Des del comitè d’empresa v ...

Protesta a l’Hospital del Mar - Desenes de treballadors de l’Hospital del Mar de Barcelona van protestar ahir per “la mala gestió del centre”. Asseguren que “estan al límit” i no descarten anar a la vaga. Des del comitè d’empresa v ...ACN

tracking