SEGRE

LLEIDA

Mor per la Covid un nen de tretze anys que cursava segon d'ESO a l'institut Ronda de Lleida

Primer menor d'edat que mor a causa del virus a Lleida, pel que sembla patia asma i havia estat ingressat fa uns dies || Commoció al centre, que preveu retre-li un homenatge la setmana vinent

La façana principal de l'hospital Arnau de Vilanova.

La façana principal de l'hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un nen de 13 anys que cursava segon d’ESO a l’institut Ronda de Lleida ha mort per la Covid, segons va poder confirmar ahir aquest diari. Diverses fonts van explicar que el menor patia asma i que va ingressar a l’hospital Arnau de Vilanova fa uns dies. La notícia va ser comunicada ahir al centre, la qual cosa va provocar una gran commoció entre els seus companys de curs, els altres alumnes de l’institut i el personal docent. El centre preveu retre la setmana vinent un homenatge a l’alumne, que responsables de l’institut van definir com “molt estimat” per tothom. Aquesta és la persona més jove que ha mort a Lleida per la Covid en gairebé dos anys de pandèmia. Segons les dades de Salut, fins ara ho era un jove d’entre 20 i 29 anys.

A tot Catalunya han mort cinc menors de 0 a 9 anys i cinc més de 10 a 19 anys. El mes de desembre passat, Salut va informar que 84 nens havien estat hospitalitzats a Catalunya pel virus i que 4 van ingressar en una UCI.En total, entre les regions sanitàries de Lleida i el Pirineu s’han infectat de la Covid més de 33.800 menors d’edat i prop del 60%, uns 19.300, en aquesta setena onada. Malgrat que els nens no acostumen a patir una Covid greu i el 50% no tenen símptomes, el pediatre Toni Soriano va destacar, quan va començar la campanya de vacunació infantil contra la Covid, que el risc de complicacions no és inexistent.

Així mateix, Salut va registrar 6.979 casos a Catalunya, 336 a Lleida i 89 al Pirineu, i 36 morts, cap a la província. El número d’hospitalitzats va decréixer considerablement i ho va fer en 12 a Ponent, amb un total de 112, però n’hi havia tres més a l’UCI, amb 10, mentre que al Pirineu hi ha un hospitalitzat menys, amb 16. Als hospitals catalans hi havia 102 ingressats menys, amb 2.103, dels quals 303 estaven en estat crític, 21 menys.

El risc de rebrot va baixar a Catalunya als 1.147 punts (-63), al pla de Lleida als 1.232 (-87) i al Pirineu als 1.253 (-72). D’altra banda, hi havia 527 alumnes (-58) i 108 professors (-7) confinats a la província. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, veu bé que els alumnes més petits de Primària deixin de portar la mascareta a les aules a partir del 28 de febrer vinent.

Així ho va demanar un informe que l’Associació Espanyola de Pediatria va fer públic dimarts passat, en el qual proposava un calendari per a la retirada progressiva de la mascareta a les escoles, començant per primer i segon de Primària a partir de dilluns dia 28. Aleshores, des del 14 de març seria el torn de tercer i quart i al cap de quinze dies, a partir del 28 de març, arribaria l’hora dels cursos de cinquè i sisè. Els estudiants de Secundària deixarien d’utilitzar la mascareta a l’aula a partir del 25 d’abril i els de Batxillerat, el 9 de maig.

“Conec bé el document i quadra amb el que nosaltres sempre havíem defensat com un pas més cap a la normalització”, va dir el conseller Argimon, que va afegir que portaran el debat de la mascareta en espais interiors al Consell Interterritorial de Salut convocat per a la setmana vinent. Precisament, en la reunió d’ahir, la ministra de sanitat, Carolina Darias, va fer referència a la voluntat del Govern d’eliminar les quarantenes en els centres educatius a partir de dilluns i va recomanar a l’Executiu que esperi que es prengui un acord conjunt. “Quan anem junts avancem més i anem més lluny”, va afirmar la ministra Darias.

Tanmateix, dimarts passat, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, va afirmar que implementaran la mesura malgrat que no hi hagi un consens estatal. Així mateix, la millora de la pandèmia fa que més països eliminin restriccions i Alemanya va anunciar que el 20 de març s’aixecaran la gran majoria, mentre que França va reobrir ahir les discoteques i estudia la fi de les mascaretes al març.

Catalunya notifica més morts que Madrid a Sanitat

Catalunya ha superat aquesta setmana Madrid com la comunitat que ha notificat a Sanitat un major nombre de morts. Segons les últimes dades del ministeri, són 17.198 morts a Catalunya i 16.896 a Madrid. Això sí, en les xifres que publiquen diàriament les comunitats, Madrid continua sent la que té més morts (27.529), mentre que Catalunya se situa darrere amb 26.356, al contrari que en les dades del ministeri.

Un estudi apunta a muricecs de Laos com a origen del SARS-CoV-2

Tres espècies diferents de muricecs que viuen en coves del nord de Laos, a prop de la frontera amb la Xina, tenen coronavirus més semblants al SARS-CoV-2 que qualsevol dels descoberts anteriorment, segons una investigació de l’Institut Pasteur de París presentat ahir a la revista Nature. Els investigadors, que han demostrat que aquests coronavirus poden infectar cèl·lules humanes, suggereixen que poden ser avantpassats directes del virus de la Covid. Alhora, alerten del risc que altres coronavirus que es repliquen en muricecs saltin a l’espècie humana en el futur. El descobriment s’ha basat en 645 muricecs capturats entre juliol del 2020 i gener del 2021 en quatre punts de Laos, país on l’Institut Pasteur té un centre d’investigació. A tots els muricecs capturats se’ls va extreure saliva, orina, excrements i sang abans d’alliberar-los novament en el mateix punt en què havien estat capturats.

tracking