SEGRE

URBANISME MOBILITAT

El projecte de la futura Zona de Baixes Emissions de Lleida preveu 24 càmeres repartides entre deu punts de control

La Paeria treu a concurs el subministrament i instal·lació del material al rebre ajuda europea, però la seua entrada en servei no té data a l'espera d'una normativa marc

La majoria de busos actuals són antics i no n’hi ha cap d’elèctric. Aquest és un dels més nous.

La majoria de busos actuals són antics i no n’hi ha cap d’elèctric. Aquest és un dels més nous.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint-i-quatre càmeres distribuïdes en deu punts de control, que com mostra el plànol superior inclouen un tram de Cappont i la major part del centre urbà. Un 60 per cent seran en quatre encreuaments: avinguda Madrid- plaça Espanya, avinguda de les Garrigues-Alacant (les dos amb quatre), Alcalde Porqueres-Prat de la Riba i Ricard Viñes (amb tres). Així ho estableix el projecte de monitoratge i control de la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) redactat per la Paeria, que ha tret a licitació el subministrament de tot el material a l’haver rebut per a això una ajuda dels fons europeus.

El document detalla que les càmeres llegiran les matrícules per la part posterior del vehicle, amb el doble objectiu d’identificar els que només la porten al darrere, com els ciclomotors, i complir la llei de Protecció de Dades al no prendre fotografies que identifiquin els conductors i acompanyants.

El programa permet comprovar automàticament cada matrícula amb la llista de vehicles sancionables

Tots els punts estaran connectats a una plataforma de gestió, el servidor de la qual disposarà de la llista de vehicles sancionables pel seu nivell de contaminació facilitada per la Direcció General de Trànsit i de la llista d’excepcions que estableixi l’ajuntament, com per exemple vehicles d’emergències. Amb aquests aparells, confeccionarà la relació dels sancionables, que enviarà a tots els punts de control. Aquests digitalitzaran la imatge de cada matrícula per reconèixer els seus caràcters i, si és alguna de les que figuren en aquesta llista, remetran al servidor les imatges del vehicle infractor, un procés que inclou el camuflament de les matrícules dels altres vehicles, igual com de les cares de les persones si n’apareix alguna. 

Llavors, hi haurà un procés de validació de la denúncia abans d’iniciar el procés de notificació i cobrament. No obstant, cal tenir en compte que el mecanisme sancionador no té data d’entrada en vigor. Inicialment, estava previst que les ZBE haguessin d’estar implantades a començaments del 2023.

Tanmateix, la sentència del Tribunal Superior de Justícia que va anul·lar la que estava vigent a Barcelona ha fet que la Generalitat estigui preparant una normativa marc per a tots els municipis. A més a més, el Govern central encara està tramitant el decret que les regularà a nivell de tot l’Estat.

Autobusos més ‘intel·ligents’ i primers cinc d’elèctrics

La Paeria també ha tret a licitació la compra de cinc autobusos elèctrics i la transformació digital del serveis d’autobús urbà després d’haver rebut sengles ajuts dels fons Next Generation.

El primer concurs té un pressupost de 3.570.710 euros i el segon, de 413.541, tots dos amb l’IVA inclòs. Els busos elèctrics seran els primers que tindrà la ciutat. Pel que respecta a la transformació digital, el plec de bases detalla, entre altres qüestions, que cada autobús haurà de disposar d’una terminal que permeti continuar facilitant el tiquet senzill com a mitjà de pagament, validar les actuals targetes de transport, validar títols QR tant en paper com en dispositius mòbils, implantar el pagament amb targeta bancària, el pagament amb dispositius mòbils, permetre el recàrrec de targetes de transport per internet, la venda de targetes de transport al mateix vehicle i registrar les posicions GPS cada deu segons.

tracking