SEGRE

SANITAT TRACTAMENTS

L'Arnau de Vilanova de Lleida ingressa a casa 130 pacients al mes, la majoria d'edat avançada

La unitat d'hospitalització a domicili de l'Arnau és pionera a Catalunya, després de ser creada el 1996, i el 2021 va registrar més de 130 ingressos al mes. Permet millorar la qualitat del pacient, ja que és a casa i rep la mateixa atenció que a l'hospital. El 2020, va ingressar més pacients perquè l'Arnau tingués més llits disponibles per a la Covid.

Membres de l’equip d’hospitalització a domicili, que compta amb uns vint professionals.

Membres de l’equip d’hospitalització a domicili, que compta amb uns vint professionals.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Arnau de Vilanova va registrar l’any passat 1.764 ingressos a domicili, una mitjana de 131 al mes. “L’hospitalització a domicili millora la qualitat del pacient, ja que pot estar a casa seua i se li presta la mateixa atenció que la de l’hospital”, va explicar la coordinadora clínica de la unitat, Ana Vena, que va destacar que d’aquesta manera s’alliberen llits hospitalaris, ja que permet donar altes precoces o evitar ingressos. El 2020 va ampliar la seua activitat perquè l’Arnau tingués més llits per la pandèmia. Es van fer 2.028 ingressos a domicili, 169 al mes.

La unitat es va encarregar de fer un control diari a pacients contagiats que havien rebut abans l’alta a causa de la seua bona evolució. “L’hospitalització a domicili va ser un èxit durant la pandèmia”, van afirmar diversos membres de l’equip. L’infermer Ramon Ribalta va destacar l’“esforç” de cuidar aquests malalts amb els equips de protecció i amb la “por” al contagi, però diu que “vam haver d’afrontar-ho”.Aquesta unitat té dos blocs, la part mèdica amb 20 llits a domicili (pacients de Medicina Interna, Geriatria, Nefrologia, Cardiologia, Pneumologia o de Digestiu) i la part quirúrgica també amb 20 llits (pacients de Cirurgia General i Vascular, Urologia o Traumatologia), encara que també hi ha malalts tècnics, que són aquells que estan pendents de proves per a un diagnòstic i el seu control és per via telefònica amb l’ajuda de l’Atenció Primària.

El 2021, hi va haver 943 ingressos mèdics (el 59,8%), 577 de quirúrgics (36,6%) i 56 de pediàtrics (3,6%). El més freqüent és ingressar prematurs, però també nens de més edat perquè completin els tractaments. Respecte al perfil de pacient mèdic, sol tenir uns 80 anys, hi ha més dones i l’estada mitjana és de 7 dies.

El perfil quirúrgic és de 65 anys, també hi ha més dones i la seua estada és d’entre 6 i 38 dies. Tanmateix, hi ha certs criteris a complir, com que el pacient tingui algú que el cuidi, que el domicili compleixi les condicions per atendre’l i que el malalt tingui una patologia l’evolució de la qual és bona. “A la família li fem una formació sanitària i és important que treballem en equip”, va afermar Vena, que va afegir que “ens adaptem a les circumstàncies de cada malalt, tenint en compte que atendre’l a domicili no és el mateix que a l’hospital, però tenim bons professionals”.Per la seua part, la responsable dels pacients quirúrgics, Carme Mias, va destacar que la unitat de l’Arnau es va crear el 1996, que va ser el primer de Catalunya i que són “pioners”. A l’equip hi ha una vintena de persones i acudeixen cada dia a domicilis que estan en un radi de 25 quilòmetres. En la resta dels casos, es fa càrrec l’Atenció Primària. El 2019, hi va haver 1.490 ingressos, 124 al mes, i el 2018, 1.395, 116 al mes. Després de l’època dura de la pandèmia, el 2021, els números tornen a ser similars als d’abans de la Covid.

Salut demana una altra convocatòria per cobrir les places MIR vacants

La directora general de professionals de la Salut, Montserrat Gea, va explicar ahir que, després que els centres sanitaris de Lleida no hagin cobert 10 de les 16 places que oferien de MIR de Medicina Familiar i 71 de 370 a Catalunya, “hem demanat al ministeri de Sanitat que faci una segona convocatòria per cobrir-les”. Va atribuir que hagin quedat places vacants al fet que “l’aspirant hagi de triar 24 hores abans les places sense saber si d’altres també les han escollit, ja que si totes s’adjudiquen es queda sense plaça”.

Va dir que aquest any hi ha hagut molta oferta, però que “en altres comunitats han quedat sense cobrir més places que a la nostra, com Extremadura, Castella i Lleó o la Rioja”. Va destacar que no tot es pot atribuir a les condicions laborals i que “cal fer una anàlisi multifactorial, com per què Medicina Familiar no és la primera opció per als MIR”. El sindicat Metges de Catalunya ha demanat a Salut una cimera per abordar la situació, que va qualificar de “molt greu”.

Així mateix, Sanitat estudia habilitar una segona convocatòria entre els metges extracomunitaris o reduir o eliminar la nota de tall de l’examen MIR, que ha deixat 900 aspirants sense poder triar plaça.

tracking