SEGRE

CIÈNCIA RECONEIXEMENTS

La Generalitat distingeix la investigadora de la UdL Rosa Maria Poch

La investigadora de la UdL Rosa Maria Poch.

La investigadora de la UdL Rosa Maria Poch.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va aprovar ahir concedir la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic a la catedràtica d’Edafologia i Química Agrícola de la Universitat de Lleida (UdL) Rosa Maria Poch Claret. És enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de Catalunya i doctora en Ciències del Sòl per la Universitat de Gant. La seua investigació se centra en la gènesi i maneig sostenible dels sòls en el marc del canvi global.

Presideix Intergovernmental Technical Panel on Soils, és integrant de la secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans i membre honorària de la International Union of Soil Sciences. La investigadora va mostrar la seua satisfacció “pel reconeixement a la investigació de la UdL, a les dones científiques i a la disciplina en la qual soc especialista, l’edafologia, que s’ha de visibilitzar”, va afirmar. Va subratllar la necessitat d’estudiar i protegir els sòls no només per l’efecte del canvi climàtic, sinó també per l’ambient bèl·lic actual.

“Ucraïna té els millors sòls del món, és un graner, i ara no s’utilitzen per produir aliments sinó per fer trinxeres. Si no protegim els millors sòls, estem perduts”, va assenyalar. Així mateix, Poch va apuntar que un altre dels aspectes a tenir en compte és el sòl “com a reservori de carboni atmosfèric, que emmagatzema matèria orgànica i carboni que era en l’atmosfera”.

Per això, va apostar per estudiar pràctiques de maneig del sòl que afavoreixin aquests processos d’emmagatzematge, com per exemple “deixar capes herboses entre els fruiters, no sòl nu o reduir passades de tractor per utilitzar menys gasoil”. El Govern ha aprovat medalles per a deu investigadors en total i una placa per a la Fundació Vall d’Hebron Institut de Recerca, que està dirigida pel lleidatà Joan Comella.

tracking