SEGRE

BARRIS POLÈMICA

Solució a mitges del conflicte entre un agricultor i veïns de Llívia

El primer es compromet a no ensulfatar de nit i avisarà abans de fer-ho, al mediar la Paeria || No obstant, els segons reclamen el veto total d'aquesta pràctica

L’agricultor Guillem Miranda ahir a la finca, separada només per un carrer d’un bloc de pisos.

L’agricultor Guillem Miranda ahir a la finca, separada només per un carrer d’un bloc de pisos.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conflicte entre els veïns d’un bloc de Llívia i un agricultor per les molèsties que els generen els fitosanitaris que aplica a la seua finca de fruiters limítrofa amb els habitatges sembla que ha arribat a una solució a mitges, ja que no satisfà els primers. Ahir, tant l’agricultor, Guillem Miranda, com el regidor de l’Horta, David Melé, que ha mediat entre les dos parts, van anunciar que han arribat a un acord pel qual Miranda no ensulfatarà entre les 22.00 i les 8.00 hores, amb la qual cosa evitarà molèsties nocturnes per soroll. També avisarà abans d’ensulfatar els veïns propers del carrer Camí del Nord, perquè puguin tancar les finestres i evitar que els fitosanitaris entrin a les seues llars. No obstant, els veïns afectats, que fa unes setmanes van penjar pancartes en contra del que consideren “una mala pràctica”, van dir que no “se’ns ha informat d’aquest acord i no és el que esperàvem”.

Així ho va assegurar una portaveu, que va reclamar “que l’ajuntament reguli l’ús de pesticides en cultius propers a la trama urbana, es comprovin els efectes que aquests productes poden tenir per a la salut i es prohibeixi utilitzar-los a les zones que els cultius siguin limítrofs amb els habitatges”. En aquest sentit, va afegir que, “per molt que ens avisin abans i tanquem portes i finestres, el sulfat entra igual a les nostres cases i així no es pot viure, sabem que l’agricultor no té tota la culpa, però abans hauria de prevaler l’interès general i la salut de les persones, ja que nosaltres hi vivim”.

Per la seua banda, Miranda va detallar que “ensulfato els meus terrenys, que són sòl rústic i tenen una extensió de 12 hectàrees, cada deu dies tal com em van recomanar els meus assessors, i fins ara ho feia de nit perquè els arbres no es cremessin pels productes amb la calor”. Va remarcar que “faig totes les anàlisis possibles dels productes, el seu ús està regulat i no he fet res il·legal i en cap moment els veïns han intentat parlar amb mi”. Miranda va recordar que “els cultius sempre han estat allà i han estat els habitatges els que s’hi han atansat, però m’han intentat vendre com el dolent de la pel·lícula”.

Sobre l’acord amb la Paeria, l’agricultor va dir que “l’ajuntament haurà de parlar amb els veïns per informar-los-en, però sembla que ara ja és un conflicte polític”. Una afirmació que va fer arran que el Comú anunciés la setmana passada que presentarà una moció en la qual demanarà regular la utilització de pesticides i productes fitosanitaris en terrenys pròxims a les zones urbanes. “Ens volen fer pagar a tots per l’ús d’uns productes que ja estan regulats”, va afegir l’agricultor.

Per la seua banda, Melé va dir que la voluntat de la Paeria “ha estat la d’arribar a una entesa i es va plantejar la limitació horària ja que només haurà d’ensulfatar quatre o cinc vegades més, però ara ha passat de ser un conflicte social a polític [en al·lusió al Comú]”.

UP dona suport al pagès i diu que mai ha afrontat un cas com aquest

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va sortir ahir en defensa de l’agricultor de Llívia assegurant que l’ús de fitosanitaris “està molt regulat per Europa, de fet és la normativa més estricta del món, i ni la Generalitat ni la Paeria poden regular pel seu compte l’ús d’aquests productes”. Així ho va assegurar el coordinador comarcal d’UP al Segrià, Néstor Serra, que va dir que “mai ens havíem trobat un cas així a Lleida” i va subratllar que “els productes que utilitza Miranda estan regulats i controlats”.

Així mateix, va recordar que l’única prohibició que hi ha per a aquests tractaments és quan la velocitat del vent és superior als tres metres per segon. Serra va afegir que “la Paeria ens ha dit que els veïns estan d’acord amb aquest horari i ara tocarà veure què diu el grup del Comú, ja que això ha passat a ser un conflicte polític”.

tracking