SEGRE

ENSENYAMENT TORNADA A CLASSE

Curs sense 25% de castellà a les aules i acord per desconvocar les vagues

Els sindicats accepten reduir una hora lectiva als docents i contractar-ne 3.472

El conseller i els representants dels sindicats USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc-Sps, UGT, CGT i Usoc, firmant ahir l'acord

El conseller i els representants dels sindicats USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc-Sps, UGT, CGT i Usoc, firmant ahir l'acordALBERT LIJARCIO/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dilluns dia 5 començarà el nou curs escolar a Infantil i Primària (i el 7 a Secundària) sense l'aplicació del 25% de castellà en cap centre i sense vagues a la vista. Els sindicats van acceptar l'oferta d'Educació de reduir al gener una hora la jornada lectiva dels docents i contractar-ne 3.472, i van desconvocar ahir les aturades dels dies 7 i 28.

El curs escolar 2022-2023 començarà el dilluns dia 5 per a Infantil i Primària i el dimecres 7 per a Secundària sense l’aplicació del 25% de castellà en cap aula i sense vagues de docents, ja que ahir els sindicats USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc-Sps, UGT, CGT i Usoc van desconvocar les previstes per als dies 7 i 28 a l’acceptar l’oferta d’Educació de reduir una hora la jornada lectiva als docents a partir del gener (seran 23 a la setmana a Primària i 18 a Secundària) i contractar-ne 3.472. Aquesta mesura suposarà una inversió de 170 milions.

En nom del comitè de vaga, Elisabet Pericas va constatar que “la lluita ha donat els seus fruits i Educació s’ha vist forçada a arribar a un acord”. Els sindicats van avisar que “vigilaran” perquè es compleixi el pacte i que durant el primer trimestre s’elabori un calendari per abordar la resta de reivindicacions. Altrament, reprendran les mobilitzacions, va dir Iolanda Segura, portaveu d’USTEC.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va qualificar l’acord d’“històric” perquè és el primer en més de vint anys i va destacar que amb aquesta entesa es reverteix “la principal retallada que quedava”.Respecte al 25% de castellà, la conselleria ha remès als centres una carta en la qual defensa que els percentatges són “incompatibles” amb la nova normativa impulsada pel Govern i el Parlament. El text, firmat per la secretària general Patrícia Gomà, argumenta que resolucions recents del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també posen de manifest aquesta “impossibilitat”. Va explicar que dels 5.500 centres catalans, 27 impartien el 25% de matèries en castellà, 10 dels quals per mesures cautelars dictades pel TSJC i la resta amb sentència, de les quals 8 estan pendents d’un recurs de cassació.

El gabinet jurídic central de la Generalitat va presentar al juliol davant del TSJC un escrit de revocació de les mesures cautelars i dimecres passat la conselleria va comunicar als 27 centres que no han de continuar impartint el 25% de castellà.Educació va destacar que serà el primer curs des del 2015 en el qual cap aula haurà d’aplicar un percentatge de castellà per imposició judicial. Ciutadans i PP van acusar Cambray d’“erradicar el castellà de les aules catalanes”.El curs començarà amb 1.588.733 alumnes, uns 5.000 menys que en l’anterior, encara que augmenten a FP, i deixarà enrere les mascaretes i els grups bombolla. Cambray va detallar que han firmat contractes amb 1.683 centres escolars públics per als monitors per cobrir les tardes del setembre, ja que el curs arranca amb jornada intensiva.

Va apuntar, a més, que prop del 90% de centres tindran una ràtio de 20 alumnes a P3. Una altra novetat és l’aplicació dels nous currículums, encara que no estan aprovades les versions definitives. Així mateix, la conselleria preveu acabar el curs amb un percentatge d’interins del 8-10%, quan ara supera el 25%. Per això, hi haurà un concurs extraordinari de mèrits amb 12.859 places i un d’oposició amb 14.246.

Una família amb 4 fills en edat escolar s’instal·la a Josa i Tuixén

Una família amb quatre fills en edat escolar s’ha instal·lat a Josa i Tuixén (Alt Urgell), arran de la crida feta a través de les xarxes pel moviment social Repoblem, amb la col·laboració del col·lectiu Reviure les Valls. Cristina Montero i el seu marit pensaven des de feia temps a deixar Cardedeu (Vallès Oriental) per anar a un poble petit i van elegir Josa i Tuixén al veure a les xarxes l’anunci de la casa a la qual s’han traslladat.

Són conscients que no disposen dels mateixos serveis que en una ciutat, però la Cristina creu que podran “viure més tranquils” i veu un avantatge portar els nens a un escola rural. A més, la seua idea és instal·lar a la casa el seu taller de roba artesana que ja tenia.

tracking