SEGRE

LLEIDA

Reivindiquen a Lleida l'esperit de l'1-O per aconseguir la unitat de l'independentisme

Commemoració a l'EOI amb unes 200 persones que van defensar els resultats de la votació del 2017 || Turull aposta per sumar complicitats i apel·la a l'autoestima per avançar cap a la independència

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.LAIA PEDRÓS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vora 200 persones commemoren els cinc anys de l’1-O a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Lleida. La commemoració del cinquè aniversari de l’1-O a Lleida es va convertir ahir en una crida a la unitat de l’independentisme, en un moment de crisi entre ERC i Junts en el si del Govern. La celebració es va dur a terme a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), un dels punts de votació de Ponent on la policia va carregar contra els votants el dia del referèndum del 2017.

Allà els discursos van destacar la necessitat d’“advertir als partits polítics que l’esperit de l’1-O segueix viu i que cal lluitar per aconseguir la independència”. Així ho va recalcar el politòleg Ramón Cotarelo. Davant d’unes 200 persones de Lleida i municipis com Balaguer, Mollerussa, Borges i Torres de Segre, va afirmar que l’1-O va ser “la millor manifestació de la unitat del poble, i que s’hauria de declarar aquest dia com a Festa Nacional de Catalunya”.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va apel·lar “a l’autoestima, a allò que vam ser capaços de fer, perquè hi ha molt profeta del derrotisme, el desencant i la resignació”. “No hi va haver prou poder repressor per parar tant de desig de llibertat i saben que si tornem a fer-ho, i ho fem millor, saben que ho aconseguirem”, va dir. “Defensem tornar a passar a l’acció”, va subratllar, i va apostar “no pels retrets sinó per recosir complicitats, no pel pessimisme, sinó per l’autoestima, perquè sense no es pot avançar”.

Josep Maria Mas, portaveu de Primàries Catalunya, va insistir a “reviure el mateix esperit, ens ho vam guanyar amb més de 2,5 milions de vots i s’ha de respectar”. “L’1-O de fa cinc anys va ser un exemple de desobediència civil i ens vam quedar a les portes de la independència”, va assegurar Xavier Climent, activista. Assumpció Lailla, membre del Consell de la República, va assegurar que va ser una jornada “plena de dignitat i d’autoestima” i va assegurar que “davant d’un Estat opressor vam saber lluitar i d’aquest 1-O ha d’arribar la independència”. També Rubèn Cobo, de la CUP, va valorar la votació com una victòria de tots que va obrir la porta a la lluita actual. Jaume Rollán, d’ERC, va assegurar que només amb la unitat es podrà aconseguir millors resultats.

D’altra banda, un centenar de persones es van manifestar a la tarda a Tàrrega per commemorar el cinquè aniversari del referèndum. Van partir del carrer 1 d’Octubre del 2017, on hi ha la caserna de la Guàrdia Civil, i van acabar a la plaça Major, on van pronunciar discursos. L’acte va estar organitzat per la Plataforma Aniversari 1 d’Octubre, que inclou partits i entitats locals independentistes, informa Laia Pedrós.

Agramunt va commemorar el referèndum amb un acte que va reunir més d’un centenar de persones i va incloure una cercavila amb capgrossos i els Tabalers de l’Espetec. Altres localitats com Cervera, el Palau d’Anglesola, Torrelameu, Ponts, Menàrguens i Bellcaire celebren avui actes per recordar la votació del 2017 sobre la independència de Catalunya.

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.LAIA PEDRÓS

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.LAIA PEDRÓS

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.

La marxa de Tàrrega va reunir un centenar de persones.LAIA PEDRÓS

tracking