SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

Les estafes es disparen a Lleida un 31,6% amb 14 denúncies al dia

Entre el gener i el setembre d'aquest any en relació amb el mateix període del 2021, segons Mossos || Alerta per l'augment de compres online en la campanya nadalenca

Una agent mira en un ordinador el nou web de criptoestafes.

Una agent mira en un ordinador el nou web de criptoestafes.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els delictes d’estafa fa anys que van en augment, sobretot després que durant la pandèmia les noves tecnologies es convertissin en imprescindibles i guanyessin pes en el dia a dia dels ciutadans. Segons les últimes dades publicades pels Mossos d’Esquadra, entre els mesos de gener i setembre les denúncies per estafes s’han disparat un 31,6% a les comarques lleidatanes, la qual cosa suposa una mitjana de catorze casos coneguts al dia. En total, en només nou mesos se n’han denunciat 3.654, una xifra molt propera a la registrada durant tot l’any passat, que va tancar amb 3.814 estafes denunciades, i que fins i tot supera les del 2020 i el 2019.

Malgrat l’elevada xifra de denúncies, en els primers nou mesos de l’any només es van produir setze arrestos per estafes a la província. S’ha de destacar que el 90% dels fraus es comet a través d’internet. Amb l’arribada de la campanya del Black Friday i les compres per a les festes nadalenques, els diferents cossos policials insten la ciutadania a extremar les precaucions per evitar ser víctimes d’estafa.

Entre les més comunes, els Mossos destaquen les compres per internet de productes de segona mà i el robatori de dades bancàries. També alerten d’un nombre constant de denúncies per casos de sextorsió (extorsió sexual a través de les xarxes). Les estafes econòmiques són les que es denuncien més, atès que és un requisit per poder recuperar els diners robats, però en el cas de les que afecten la intimitat de les víctimes, és més complex, amb una elevada xifra oculta.

Nou cercador amb 476 pàgines fraudulentes de criptomonedes

Els Mossos d’Esquadra han creat un cercador amb les pàgines web fraudulentes identificades durant la investigació que va permetre desmantellar a Albània una presumpta organització criminal que va guanyar uns 2.400 milions d’euros amb estafes amb criptomonedes falses. El cas es va destapar arran d’una denúncia que va arribar al jutjat d’Instrucció 2 de la Seu d’Urgell. El portal digital de la policia està operatiu des de dijous i recull un total de 476 pàgines web que tenien un “funcionament similar” a les operacions del mercat borsari, a la compra de monedes digitals o a casinos online.

Continua a l’alça la ciberdelinqüència a Ponent

Els ciberdelictes segueixen a l’alça a la província de Lleida, on s’han duplicat en els últims set anys. El 2021, les forces i cossos de seguretat van rebre un total de 3.258 denúncies per cibercriminalitat, segons el ministeri de l’Interior, cosa que suposa una mitjana de gairebé nou al dia i el doble que l’any 2015. La majoria d’aquest tipus de delictes són per estafes telemàtiques.

Els Mossos alerten de la proliferació d’un frau en el qual els ciberdelinqüents suplanten la identificació dels bancs a través d’SMS i també de les trucades. L’enviament de paqueteria, un altre dels fraus més comuns.

tracking