SEGRE

SANITAT LABORAL

Metges de Catalunya convoca una vaga el 25 i 26 de gener per una “situació insostenible”

Demana augmentar la plantilla de facultatius i les retribucions i una jornada de 35 hores setmanals || Salut veu marge per a un acord i diu que amb el nou pressupost “es respondrà a les demandes”

Imatge d’arxiu d’una protesta de Metges de Catalunya a Barcelona.

Imatge d’arxiu d’una protesta de Metges de Catalunya a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Metges de Catalunya, sindicat majoritari del personal mèdic, va convocar aquest dilluns una vaga de facultatius de la sanitat pública i concertada per als dies 25 i 26 de gener. El sindicat fa una crida a “encapçalar una mobilització històrica” per reconstruir el sistema, al considerar que la situació actual és “insostenible” per la “sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals”. A més, avisa que les dos jornades d’aturada poden tenir continuïtat segons com evolucioni la situació.

La crida a la vaga va dirigida als 25.000 metges que el sindicat calcula que treballen en el sistema públic de Catalunya, més de 1.700 a Lleida, i va acompanyada del lema “Ho has donat tot, no has rebut res”. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, va demanar un “pla de rescat” per “garantir la supervivència” de la sanitat i vol que Salut posi sobre la taula “mesures contundents”. La falta de professionals és un dels principals problemes.

El sindicat calcula que en els propers deu anys es jubilaran uns 9.000 facultatius a Catalunya, (a Lleida, quatre-cents en cinc anys). A més, adverteix que hi ha professionals que se’n van a altres països amb millors condicions. Per al sindicat, la situació és insostenible després de les retallades de fa deu anys i la pandèmia. La vaga s’anuncia mentre s’estan negociant els convenis del Siscat i l’ICS.

Entre altres reivindicacions, demana més metges en funció de les jubilacions, el dèficit en especialitats i les hores extres de feina. També vol que s’aproximi la mitjana retributiva –de 55.000 a 70.000 euros a l’any sense guàrdies– a la dels països més propers. A França la mitjana és de 88.000 euros; a Alemanya, de 165.000 i a Bèlgica, de 152.000.

Així, exigeix un increment retributiu lineal de 10.000 euros a l’any per al personal facultatiu adjunt; de 7.000 per als metges residents (MIR) i de 5.000 vinculat a diferents complements. També reclama instaurar la jornada de 35 hores setmanals; que es respectin els descansos mínims; agendes “raonables” en lloc d’haver d’atendre 50, 60 o 70 visites al dia; erradicar la precarietat i que el sistema sigui capaç de retenir talent.Per la seua part, el departament veu “prou temps” per evitar la vaga a l’haver-hi un marge de dos mesos. El subdirector del CatSalut, Alfred Garcia, va apuntar que “entenc perfectament les reivindicacions” i va recordar que s’estan buscant acords en el marc de les negociacions dels convenis del Siscat (xarxa de centres públics i concertats) i de l’ICS. Va afegir que l’augment de 1.000 milions previst per a Salut en el nou pressupost és suficient per respondre a les reivindicacions. “Bona part anirien encaminats cap a la millora de les condicions laborals”, va indicar.

Urgències escurça guàrdies a 12 hores i contracta més professionals

El nou coordinador del servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova, Oriol Yuguero, va afirmar ahir a aquest diari que el seu objectiu és “millorar el benestar del personal” i des del passat 1 de novembre s’han escurçat les guàrdies que es fan entre setmana de 24 hores a 12 hores. També han augmentat la dotació de facultatius a la tarda i nit per donar suport als residents MIR, perquè aquests no estiguin sols en una guàrdia, i hi ha un metge adjunt per a les reanimacions i un altre que fa de gestor de les patologies que no són greus. Yuguero va explicar que actualment hi ha 26 metges, després d’incorporar-ne cinc més, i l’objectiu és que al desembre en tinguin 30 (abans de la pandèmia eren 20). Pel que fa al personal d’infermeria, hi ha 150 professionals (el 2019 eren 140) i al desembre n’hi haurà set més, perquè hi hagi més personal al matí i la nit i un auxiliar en cada torn.

“Ens preparem per a l’hivern i després volem valorar la qualitat que s’ha donat”, va assenyalar. Yuguero va destacar que per a la nova reorganització s’han basat en els hospitals Trueta i Clínic, amb les guàrdies de dotze hores i fer torns de matí i tarda, respectivament. “Hem fet una cosa pionera a l’ICS”, va afirmar.En relació amb la nova unitat d’observació, o de curta estada, per evitar ingressos, ara hi ha sis llits oberts i Yuguero confia a poder-ne obrir tres més a partir del desembre, “depenent del personal disponible”. Així mateix, el nou coordinador va afirmar que a Lleida encara no s’ha arribat al pic de grip i el preveu per Nadal. “Tindrem Covid i grip, a veure què passa”, va sentenciar.

tracking