SEGRE

SERVEIS EQUIPAMENTS

La ciutat de Lleida tindrà un segon crematori per l'auge d'incineracions

La funerària La Lleidatana projecta dotar Lleida capital de manera “immediata” d'un segon crematori per a difunts, a causa de la creixent demanda d'incineracions. Actualment, l'empresa disposa d'un crematori ubicat al cementiri, que dona servei també a fora de la ciutat ja que és l'únic de la província.

Les instal·lacions del crematori, que ha ampliat l’horari per atendre l’elevada demanda.

Les instal·lacions del crematori, que ha ampliat l’horari per atendre l’elevada demanda.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La ciutat de Lleida tindrà aviat un segon crematori per poder donar cobertura a l’auge d’incineracions de difunts. Així ho va confirmar ahir el gerent de la funerària La Lleidatana de la capital del Segrià, Vicens Vicente, titular de l’únic crematori de tota la província, situat al cementiri municipal de Lleida.

Va afirmar que es tracta d’un projecte “immediat”, tot i que no va precisar a quina zona de Lleida s’ubicarà i quan podrà entrar en servei. En tot cas, va indicar que el nou equipament no serà al cementiri i va subratllar que disposar d’un altre crematori és “imprescindible”. Vicente va remarcar que la demanda d’incineracions de difunts s’ha disparat exponencialment, sobretot arran de la pandèmia de la covid, i va reconèixer que aquesta situació provoca que actualment la demora per a una cremació sigui del voltant d’una setmana, malgrat que han ampliat l’horari de funcionament del servei.

Va explicar que el crematori actual disposa de dos forns, però només una sala d’introducció (on les famílies poden contemplar l’inici del procediment, si ho desitgen), i va detallar que està operatiu de sis del matí a deu de la nit, a raó de tres torns diaris. El gerent de La Lleidatana va assenyalar que el nou crematori disposarà de dos o tres sales d’introducció per poder portar a terme incineracions de forma simultània garantint la privacitat de les famílies. A la ciutat de Lleida, gairebé un 40 per cent dels difunts són incinerats.

En concret, un 39,45% el 2021 (664 cremacions davant de 1.019 inhumacions) i fins a l’octubre del 2022 ja eren un 36,68%. Pel que fa al conjunt de la província el percentatge és inferior, d’un 25 per cent, però ha crescut en quatre punts des del 2019, segons assenyala la patronal catalana del sector, Asfuncat (Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya).

Un únic equipament per atendre tota la província

El crematori de la capital és l’únic de tota la província i va entrar en servei el 24 de setembre del 1999, fa gairebé un quart de segle. Des d’aleshores, la demanda d’incineracions de difunts per part de les famílies no ha fet més que créixer i una dècada després de l’estrena de l’equipament ja representaven el 26,3 per cent del total de sepelis, xifra que ara voreja el 40%. A Bellpuig està previst habilitar un forn crematori promogut per Gestió i Serveis Funeraris quan estiguin enllestits els tràmits urbanístics, després que l’ajuntament convoqués una consulta ciutadana per decidir si en permetia la construcció i guanyés el sí amb un 58% dels vots. Així mateix, Serveis Funeraris El Segre planeja també habilitar un crematori a Balaguer.L’auge de les incineracions està comportant, a més, un increment de demanda de columbaris (nínxols per guardar les urnes amb les cendres).

Per exemple, el cementiri de Lleida capital en guanyarà uns tres-cents entre els habilitats l’any passat i els previstos per a aquest, i també se n’han posat en servei més de mil a la parròquia de Sant Pere.

Les instal·lacions del crematori, que ha ampliat l’horari per atendre l’elevada demanda.

Les instal·lacions del crematori, que ha ampliat l’horari per atendre l’elevada demanda.GERARD HOYAS

tracking