SEGRE

LLEIDA CIUTAT EQUIPAMENTS

La Paeria tanca una mesquita il·legal en un local d'una associació musulmana

Al carrer Lluís Roca, al constatar la Urbana que l'imam Houzi hi oficiava les pregàries

El centre cultural que s’utilitzava com a mesquita és al carrer Lluís Roca, al barri de Noguerola.

El centre cultural que s’utilitzava com a mesquita és al carrer Lluís Roca, al barri de Noguerola.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un local d'una entitat musulmana ubicat al carrer Lluís Roca de Lleida ciutat, a prop de l'estació de trens, servia com a mesquita de forma il·legal, segons diversos informes de la Guàrdia Urbana, per la qual cosa l'ajuntament n'ha ordenat ara la clausura. L'ordre destaca que la normativa impedeix obrir un centre de culte en aquest immoble.

L’ajuntament de Lleida ha ordenat la suspensió immediata de l’activitat de mesquita que s’efectuava il·legalment al local d’una associació cultural musulmana. El centre es troba en un entresolat del número 20 del carrer Lluís Roca i és propietat de l’associació cultural islàmica Ibn-Hazm, que és la que lloga el Palau de Vidre com a mesquita des del 2011.

Segons ha pogut saber aquest diari, la Guàrdia Urbana va comprovar que el centre cultural s’utilitzava com a centre de culte per primera vegada a mitjans de l’octubre passat, quan va efectuar una inspecció rutinària. Va constatar que el recinte té un aforament de 220 persones i que a l’interior es trobava el polèmic imam Abdelwabab Houzi oficiant les oracions pròpies d’un centre de culte musulmà. La Policia Local va acudir posteriorment dos vegades més al recinte i va constatar novament que servia com a mesquita.

En una de les inspeccions els agents van tornar a trobar Houzi, mentre que en una altra van veure que hi havia una sala d’uns 500 metres quadrats amb catifes oratòries. Finalment, a començaments de gener la Paeria va rebre una queixa per obstrucció de la via pública a causa de l’aglomeració de persones generada per l’activitat de centre de culte. Per tot plegat, els tècnics de la Paeria han determinat que el local no disposa del títol habilitat per exercir l’activitat de centre de culte i que tampoc pot obtenir-lo a l’incomplir diversos punts de l’ordenança que regula la implantació d’aquests espais.

Aquesta estipula que per obrir un temple ha de ser en un carrer que no sigui d’ús preferent per als vianants i que les voreres d’accés tinguin almenys tres metres d’ample, entre altres requisits. Sobre aquestes dos condicions, l’informe constata que el local té dos entrades, una pel carrer Lluís Roca i una altra per Maria Sauret. Aquesta última és d’ús preferent per a vianants.

Pel que fa a Lluís Roca, detalla que la vorera té menys de dos metres d’ample i que no és ampliable al no haver-hi aparcaments en línia adjacents. Dos fets que, sumats al d’acollir un centre de culte sense llicència, han provocat que la Paeria decreti la suspensió immediata de l’activitat i ordeni a la Urbana que s’asseguri que es compleix la clausura. També indica que l’associació Ibn-Hazm podria haver comès una infracció administrativa molt greu que pot ser sancionada amb fins a 20.000 euros.Val a recordar que la comunitat Ibn-Hazm està dividida des de la tardor.

Un membre d’aquesta va assegurar que “Houzi i els seus seguidors utilitzen des de l’octubre el local de Lluís Roca per resar sense haver fet cap tràmit per regularitzar la situació”. Actualment hi ha quatre mesquites a la ciutat: el Palau de Vidre, la mesquita Omar del carrer Clavell, la d’Alfred Perenya i una altra a la Mariola.

La comunitat del Palau de Vidre encara no té un temple alternatiu

Fa dotze anys que la comunitat musulmana Ibn-Hazm va llogar per primera vegada el Palau de Vidre per utilitzar-lo com a mesquita de forma temporal. Des d’aleshores hi ha hagut diversos intents per part de l’entitat de trobar uns terrenys en els quals poder construir una mesquita, però tots han fracassat. No obstant, ara el temps hi juga en contra, ja que la comunitat haurà d’abandonar el Palau de Vidre a començaments d’abril, que és quan començaran les obres per rehabilitar l’edifici, com van assegurar tant un portaveu dels fidels com responsables de Fira de Lleida. Arran d’aquesta situació, un dels portaveus de la comunitat, Abdelatif Láatabi, va assegurar que “estem sumant tots els esforços i suports que podem per trobar per fi un terreny que s’ajusti a la normativa municipal i ens permeti construir una mesquita i fem una crida perquè tot aquell que vulgui contribuir-hi o ajudar s’uneixi a la nostra causa”.

De moment Láatabi va reconèixer que “estem sondejant diversos terrenys”, però sense precisar on són, malgrat que va reconèixer “la dificultat” que els suposa trobar un solar que s’ajusti al que requereix l’ordenança i que es trobi dins de la trama urbana. Abans d’utilitzar el Palau de Vidre, la comunitat Ibn-Hazm tenia des del 2001 la mesquita al carrer del Nord, però va ser tancada una dècada més tard a l’incomplir l’aforament màxim diverses vegades arran de les queixes per molèsties dels veïns.

tracking