SEGRE

UNIVERSITAT PLANIFICACIÓ

Medicina de la UdL guanyarà un 10% de places de primer el curs vinent i n'oferirà 132

L'Estat aporta 49.000 euros per cada nova plaça, que la facultat invertirà a millorar la plantilla i remodelar laboratoris

Alumnes de segon de Medicina fent pràctiques el mes de setembre passat.

Alumnes de segon de Medicina fent pràctiques el mes de setembre passat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) guanyarà el curs que ve un 10 per cent més de places de primer, de manera que n’oferirà 132, segons va afirmar ahir la degana, Anna Casanovas. Va detallar que aquest increment ja ha estat aprovat per la junta de facultat i compta amb el suport tant de la vicerectora d’Ordenació Acadèmica com del rector. Aquesta decisió s’emmarca en la petició que en el seu moment va fer el ministeri de Sanitat a les facultats de Medicina de tot l’Estat, amb l’objectiu de formar més facultatius que ajudin a pal·liar el dèficit general d’aquests professionals sanitaris.

Precisament, divendres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar 751 places més de Medicina en el conjunt de facultats públiques. Medicina de la UdL té assignades oficialment 120 places de primer, però la degana va explicar que des de fa anys es va acordar amb el Consell Interuniversitari de Catalunya oferir només 110 places per poder ajustar millor la formació clínica dels estudiants en el sistema hospitalari de Lleida. No obstant, és habitual que al final els alumnes de primer acabin sent més de 110, com en aquest curs, que són 116.

“Al principi eren 107, però al novembre en van arribar nou més, amb el desgavell que això suposa perquè els estudiants ja han fet fins i tot exàmens i els professors han de refer els grups de pràctiques”, va indicar.Casanovas va assenyalar que aquest augment de places de Medicina va acompanyat de finançament per part de l’Estat, a raó de 49.000 euros per cada estudiant addicional que assumeixin (per cada nova plaça). Va apuntar que destinaran aquests recursos a “millorar la plantilla i les infraestructures”. Per exemple, la facultat preveu ampliar els crèdits que imparteixen els actuals docents o bé contractar-ne de nous.

En aquest sentit, la degana va dir que l’Institut d’Investigació Biomèdica IRBLleida “té un pool de postdoctorats molt bons que poden ser extraordinaris docents”. A més, està previst remodelar els laboratoris de pràctiques, que utilitzen alumnes d’altres graus a més dels de Medicina. Així mateix, reforçarà les pràctiques que ja ofereixen des de fa temps en comarques de muntanya (té convenis a Tremp, la Seu d’Urgell i la Cedanya) i també en clíniques privades de la capital, com la Perpetu Socors o L’Aliança.

Les infermeres acusen Balcells de no reconèixer la sobrecàrrega laboral

El sindicat Infermeres de Catalunya va acusar ahir el conseller de Salut, Manel Balcells, de reconèixer “exclusivament als metges la sobrecàrrega” laboral, després del compromís de la conselleria d’ampliar el reconeixement retributiu per al personal mèdic dels centres d’Atenció Primària si atenen a més pacients. El sindicat considera que amb aquest acord, “continua menyspreant” les infermeres. “La resposta que Salut dona a la falta de metges a la sanitat catalana és fer que les infermeres assumeixin tasques que fins ara feien els metges, però pagar més als metges per compensar-los per la sobrecàrrega laboral.

És un disbarat injust”, remarca. Reclama que es porti a terme una “reestructuració profunda del sistema de salut, que cal repensar de forma conjunta amb totes les categories professionals i agents implicats, i no a cop de talonari” i exigeix un sou “digne” per a les infermeres.

tracking