SEGRE

ECONOMIA ORGANISMES

El parc científic de Gardeny de Lleida s'assegura el futur al diferir part del deute

L'Estat concedeix una moratòria de 25 anys per a 16,7 milions, que no es començaran a retornar fins al 2027 || Paeria i UdL ho veuen “un pas endavant en la viabilitat”

Imatge de la reunió del consorci del parc Agrobiotech, ahir.

Imatge de la reunió del consorci del parc Agrobiotech, ahir.AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estat ha concedit una moratòria de vint-i-cinc anys al consorci del parc científic de Gardeny, ara rebatejat com Agrobiotech, per refinançar 16,7 milions d’euros del seu deute històric, que s’eleva a uns quaranta milions d’euros. Un anunci que a efectes pràctics significa garantir la continuïtat del parc científic i que va confirmar ahir el president del consorci, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, que va detallar que aquest deute es començaria a pagar el 2027 i que suposa “un pas endavant en la viabilitat” del parc Agrobiotech. Sobre aquesta moratòria, val a destacar que el mes passat l’Agència Estatal d’Investigació va desestimar la petició de refinançament del deute que va presentar del parc.

Arran d’això, tant la Paeria com la UdL, que formen el consorci de l’ens, van recórrer aquesta decisió, que finalment ha estat rectificada. En aquest sentit, Puy va recordar que la viabilitat del parc “estava amenaçada pels deutes dels crèdits fundacionals” i que amb aquesta moratòria “tenim l’oportunitat de buscar un finançament que ens permeti tant tornar aquests préstecs com continuar fent la tasca que ha fet fins ara el parc científic de Gardeny”. Per la seua banda, l’alcalde, Miquel Pueyo, va assenyalar que aquesta notícia “insufla esperances i claredat en el futur del parc” i va recordar que “els Pressupostos Generals de l’Estat incloïen una partida de set milions d’euros per a Gardeny a través de la Generalitat per amortitzar part del deute.

Una partida que el Govern central va incloure gràcies al fet que va acceptar una esmena presentada pel grup d’ERC.D’altra banda, els gestors del parc esperen que la Generalitat també es comprometi a reduir el deute, tal com reclamen des de fa temps, encara que de moment al pressupost no figura cap partida per a Gardeny. A més d’aquests 16,7 milions, el consorci té també vigents un préstec d’ICF d’11 milions i dos de CaixaBank de 9 i 3 milions d’euros.El parc es va començar a construir el 2004 a l’antiga caserna militar de Gardeny i es va inaugurar cinc anys després. La seua creació va ser possible gràcies a crèdits a quinze anys per un import de 30 milions d’euros concedits en el seu dia pel ministeri de Ciència i Innovació i 10 més amb crèdits del ministeri d’Indústria, que van servir per finançar el Magical i el projecte Digiparc.

Les empreses del parc generen un volum de negoci anual d’uns 180 milions d’euros. En aquesta quantitat no s’inclou el que hi aporten centres d’investigació com els de la UdL, l’Eurecat o l’IRTA. No obstant, els ingressos que el parc rep pels espais que ocupen no li permeten atendre el pagament del deute.

tracking