SEGRE

ELECCIONES

Larrosa: «Analitzarem la licitació de l'alberg i, si és possible, la pararem»

Fèlix Larrosa, alcaldable del PSC i virtual nou alcalde al guanyar diumenge, anuncia en aquesta entrevista que es planteja parar el projecte de l’alberg i qüestiona el projecte de la nova estació d’autobusos.

Larrosa: «Analitzarem la licitació de l'alberg i, si és possible, la pararem»

Larrosa: «Analitzarem la licitació de l'alberg i, si és possible, la pararem»AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ser elegit alcalde a les urnes suposa aconseguir un repte personal?

Vaig ser alcalde durant 9 mesos fruit dels processos administratius democràtics. Ara m’he guanyat la legitimitat popular.

Governar en minoria és el més factible?

Ja vaig plantejar que si teníem un resultat solvent hi podia haver un govern en minoria amb pactes puntuals en temes pressupostaris o urbanístics. El que demano és generositat. Parlarem amb totes les forces per veure què podem fer.

Preferiria tenir un soci estable, encara que sigui fora del govern, o pactes puntuals?

Ens hem de posar d’acord sobre el quadern de ruta. A l’agenda 2030 hi ha temes de justícia social, de la ciutat de les oportunitats, d’avançar en projectes estratègics governi qui governi a Barcelona i Madrid, i cap a una ciutat més ordenada, neta i segura. Les primeres mesures seran de quotidianitat per a una ciutat més ordenada i segura.

Invertirà més en la neteja?

Tenim un informe que diu que s’ha d’invertir més en neteja i en parcs i jardins. Hi ha qui pensa que en un contracte no pots tocar ni una coma. I no, hem de fer que funcionin. Una de les meues primeres visites com a alcalde serà als homes i dones que s’encarreguen de la neteja, per fer públic l’esforç que fan i el que hem de fer.

La construcció de l’alberg està en concurs després de rescindir-se l’adjudicació. Quin és el seu plantejament?

Veure quins nivells de compromís té la institució. Crec que és més fàcil, però necessito tota la informació. Requereix que m’assegui amb l’àrea de bon govern del nou executiu, que liderarà Begoña Iglesias, que haurà de donar la informació del punt en què estem. Si és una licitació que no té més obligacions, haurem de valorar si la mantenim o no.

Si és possible parar-la, és partidari de fer-ho?

Sí.

No es perdrien els 4 milions que va concedir la Generalitat?

La Generalitat ha donat uns diners que venen dels fons covid per a equipaments socials. Potser fa falta asseure’ns i veure com organitzem aquests fons. I si ens neguen aquests diners hauran d’explicar per què.

L’estació d’autobusos també està en licitació, vostè hi ha estat molt crític, què preveu fer en aquest sentit?

Aquesta licitació és de la Generalitat. Haurem de veure quines responsabilitats assumeix quan la licita en terrenys que encara avui no són de titularitat pública.

L’ajuntament encara ha d’aprovar alguns tràmits.

I un altre el conseller, que encara no ha fet: publicar una modificació urbanística que va impulsar l’ajuntament per dotar-la d’eficàcia jurídica. Els terrenys no són de titularitat municipal. Fer volar coloms perquè n’hi ha unes eleccions municipals és una mala decisió, perquè n’hi pot haver amb processos judicialitzats que acabin suposant responsabilitats econòmiques. Això des del punt de vista formal. Des del conceptual, l’estació d’autobusos ha rebut una allau d’al·legacions, del Col·legi d’Arquitectes, de companyies de transport, del grup socialista.. El seu impacte en la mobilitat és del 800%. Si en hores punta hi ha dificultats per transitar per Príncep de Viana, què passarà amb l’estació.

Però no dur a terme aquest projecte comportaria estar més anys sense estació.

Hi havia un projecte de la Generalitat encarregat pel conseller Vila i validat pels consellers Rull i Calvet que la situa entre l’avinguda de Tortosa i la del Segre.

És la seua opció preferida?

Perquè separa dos nivells de mobilitat. A dalt la del dia a dia, i a baix la relacionada amb el transport urbà o interurbà. Desconec quin criteri va fer canviar un projecte per l’altre. I faig la reflexió que un valia 11 milions i l’actual, 44. Si fóssim capaços de redimensionar aquesta inversió, hauríem de reclamar a la Generalitat avançar en altres infraestructures de mobilitat que també són necessàries.

També és molt crític amb el pla de l’estació. No el veu viable tal com es planteja?

Tenim informació que falten diners que cal imputar al projecte que hi ha sobre la taula, i això genera dificultats a possibles operadors. Defenso que l’administració de l’Estat hauria de fer un esforç per soterrar les vies i que el projecte ha de permetre la permeabilitat entre Pardinyes i la ciutat. El que he vist publicat és un edifici opac de principi a fi. Hem de ser seriosos i veure què podem aprofitar per seguir endavant.

El PSC va portar als tribunals l’ordre municipal que permet empadronar els okupes als habitatges. La rectificaran?

Sí, si ens donen la raó, sí. No sé qui hi ha empadronat a la meua casa més enllà de la meua dona i les meues filles. Sorprèn que a través del desenvolupament d’un reglament estatal s’hagi arribat aquesta situació. Serem respectuosos amb la decisió dels tribunals i en funció d’aquesta, decidirem.

Urbanisme preveu aprovar el pla del polígon de Torreblanca aquest mes de juliol. Parlarà amb la Generalitat per canviar-lo?

Parlaré perquè aprovin Torreblanca.

Sense Quatre Pilans?

Sense Quatre Pilans, i parlaré amb ells per desenvolupar Les Canals, un milió de metres quadrats per ampliar el polígon d’El Segre.

pla de torre salses

Acceptarà els quatre milions d’euros que ha dipositat la promotora del pla comercial de Torre Salses per prolongar i desdoblar el vial Víctor Torres?

Vull recordar que l’oferta de la promotora no condiciona la inversió en el vial a la construcció del parc comercial. És del gènere absurd que hi hagi diners dipositats i que no s’aprofiti per fer millores en la vialitat de la ciutat.

Així, suposo que no veu cap problema per acceptar els diners.

En principi no veig cap problema per fer un carrer, però han de validar-lo els serveis jurídics municipals. Hi ha un informe del secretari general que no se’ns ha facilitat que diu si l’ajuntament ha d’acceptar o no la cessió dels terrenys per a la construcció del vial. Però quan he vist les obres que està fent un altre promotor comercial a Rovira Roure, al qual no li han posat cap problema i està ampliant els carrils per arribar a aquest nou centre comercial al costat de l’església de Montserrat, m’estranya que en cap altre costat no s’hagi fet així. Fa falta serenitat i evitar perjudicis a la Paeria.

Què respon als que deien que si guanya Larrosa Torre Salses es farà?

Allò que he dit sempre, que la capacitat de decidir-ho és de la Generalitat, que és qui ha de donar la llicència comercial, no és de l’ajuntament. La Generalitat té la responsabilitat d’atorgar la llicència comercial, nosaltres, que les coses es facin bé i es respectin les normes urbanístiques. A més, si ens paguen un vial important, que està pendent des de l’any 1999, crec que hem d’aprofitar l’oportunitat de fer-lo. 

tracking